Ako by ste riesili pripojenie zalozneho generatoru?
Tomi:
Ako by ste riesili pripojenie zalozneho generatoru v pripade vypadku el. siete ?
Napada ma sposob pouzitia dvoch stykacov ktorych vystupy su spojene paralelne, na vstupe prveho je el. siet a na vstupe druheho je generator.
V pripade vypadku by sa prvy stykac rozpojil a po nabehnuti generatoru by druhy pripojil generator do rozvodu...
To by slo, nie ?
Ale teraz mi vrta hlavou este jedna vec, v pripade obnovenia el.siete ako prepnut spat z generatoru na siet ? su dve moznosti
1) rozpojit druhy stykac, pockat par sekund a potom zopnut prvy
alebo
2) , ,mzikovo,, prepnut s druheho na prvy avsak tu sa objavuje otazka ci by to bolo , ,zdrave,, pre zariadenia ktore by boli v prevadke ?
Poradi niekto laikovi :)) ?
A este jedna vec, moze mi niekto objasnit ako vlastne napr. dieselgenerato ry vyrabaju , ,elektriku,, ? Ide mi hlavne o ten hlavny clen tj. generator , o aky druh zariadenia ide ? Ako to funguje v pripade trojfazoveho generatoru ? A cisto teoreticky ci je mozne to aj , ,vyrobit,, v domacich podmienkach (napr. 3x4kW, ale zaujimama iba naozaj informacia ohladne samotneho generatoru, nie veci okolo ako motor,regulacna elektronika a tak)?
Dakujem ze bude mat niekto somnou trpezlivost :))</p>
Miloslav Janoušek:
Jako laikovi mohu poradit,nepoustějte se do těchto věcí,nechte to profesionálům.
Tomi:
no az taky laik niesom :) elektrikou som vyrastal ale skor som na , ,mikroelektro,, , preto by som rad vedel nazor profikov s tejto oblasti aby som sa mal coho chytit :) a kde by som sa dozvedel viac nez tu ? :)
Jaroslav Hasala:
U tohoto rozhodně nelze dopuručit žádné amatérské konstrukce. Rozvodné závody jsou na toto dost citlivé, není divu, hrozí zpětné propojení do sítě.
Stykače pro přepínání napájení proto musí být mechanicky blokované. Pokud chcete něco podobného realizovat domluvte se v první řadě s RZ. Jinak tyto většinou fungují tak, že po výpadku se asi 10 sec. čeká, jestli se dodávka neobnoví, potom startuje DA a přepnou se stykače. Po obnovení dodávky asi 1 min. ještě DA dojíždí, potom se přepnou stykače a DA se odstaví.
Tomi:
to je mi jasne ze tu nie je miesto pre amaterske konstrukcie, keby sa to realizovalo tak sa to bude robit tak ako sa patri.
Princip je mi jasny pri prepnuti pri vypadku ale chcel som objasnit spatne prepnutie tj. ci sa stykace prepnu naraz s DA na siet (preklopia naraz) alebo sa najprv odpoji DA a po malom oneskoreni sa pripoji siet ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana