Jak ovládat spotřebič HDO? Jde to "bez drátu od elektroměru"?

(1/3) > >>

igor g.:
Chystám se nechat vyměnit rozvodnici v domku,
přívodní kabel je OK,
ale ovládání HDO od elektroměru je vedeno pochybnou vojenskou dvoulinkou v zemi
(mezi stykačem v domku a 70m vzdáleným sloupkem s elektroměrem)
Lze toto nahradit tak abych nemusel provádět výkop na nový kablík?
Bezdrátově?
Nebo existuje možnost vlastního příjmače HDO?
Viděl jsem cosi v e-shopech, ale to je takový pochybný výrobek -
nástavec na zásuvku -
to asi nebude to pravé ořechové ...

#105#

Miroslav Minařík:
Citace: igor g.  11.10.2009, 17:53

Chystám se nechat vyměnit rozvodnici v domku,
přívodní kabel je OK,
ale ovládání HDO od elektroměru je vedeno pochybnou vojenskou dvoulinkou v zemi
(mezi stykačem v domku a 70m vzdáleným sloupkem s elektroměrem)
Lze toto nahradit tak abych nemusel provádět výkop na nový kablík?
Bezdrátově?
Nebo existuje možnost vlastního příjmače HDO?
Viděl jsem cosi v e-shopech, ale to je takový pochybný výrobek -
nástavec na zásuvku -
to asi nebude to pravé ořechové ...

Polní telefonní kabel PK10 má určitě své kvality, za určitých podmínek by nemusel stav HDO přenášet špatně, ale zde jsme mezi technickými řešeními, nikoliv mezi věštci. A tak pojmy "by nemusel, mohl by" necháme kutilům. Předpokládáme, že chcete mít jistotu, že v případě vt (vysokého tarifu) chcete mít jistotu blokování spotřebičů. Pokud tedy již nechcete investovat do položení nového kabelu (často ta nejlepší varianta),  pak vám zbývá investice do slušného rádiového pojítka, které je výrobcem vyrobeno právě pro tyto účely.

Naše recenze jsou zde:
http://elektrika.cz/data/clanky/bezdratovy-prenos-signalu-hdo-vysilac-stavu-kontaktu
dále
http://elektrika.cz/data/clanky/enika-priprava-testovacich-rozvodnic
a nakonec závěr
http://elektrika.cz/data/clanky/prakticky-test-modul-bezdratoveho-prenosu-stavu-kontaktu-enika

igor g.:
Citace: Miroslav Minařík  11.10.2009, 18:52

Polní telefonní kabel PK10 má určitě své kvality, za určitých podmínek by nemusel stav HDO přenášet špatně

Vzhledem k tomu že od té doby co PRE vyměnili elektroměr a změnili ovládání ze spínání fáze  na spínání nuly mám pocit že si to spíná jak chce, obávám se že izolace už není co bývala a uzemňuje se to samo od sebe po někde trase - je to možné?

Díky, toto vypadá dobře, potřeboval jsem nějaké systémové řešení které se dá zadat elektrikáři a nemusí jej bastlit elektrokutil.

Roman Šafránek:
Co třeba použít k řízení stávající kabel a malé napětí (do bytové rozvodnice 12V zdroj a 12V relé, které bude ovládat stykač... Skoro si myslím, že bude lepší a spolehlivější využít ne úplně kvalitní kabel než nějaký bezdrát.

Zdenek Hejčl:
To Roman Šafránek :
Jo to je dobrý nápad pro bastlíře.  (zle)
Tento kabel není určen pro toto použití. Tato délka bude mít dost velký odpor, protože PK mělo jádro složené z ocelových drátů a pár měděných licen. Jak bude vypadat asi jádro po těch letech ,  asi pěkně rezavé, ba přímo zkorodované.  (zle)
Izolační stav? Asi nic moc, protože tahle izolace dost rychle degraduje byl to zkrátka spotřebák....
Jedině bezdrát nebo přenos po síti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana