Proč je překompenzované vedení na stavbě?
Jiří Fuksa:
To: Rotrekl
Ještě by mě zajímalo:
- zda není stavba napájena z transformátoru
- pokud ano, zda je transformátor kompenzován
- pokud je stavba napájena z transformátoru, zda je měření na straně vn nebo nn.
Ještě jste neuvedl zda k překompenzován í dochází i při vypnutých všech regulačních stupních, nebo k překompenzován í dochází činnosti regulátoru.
Lukáš Rotrekl:
To fuksa:
-Napájení je z odběratelské trafostanice sousedního výrobního objektu. Trafostanice 630kVA my máme hl. jistič 250A.
-Jak vypadá vn strana nevím.
-měření je na nn.
Hodnota překompenzován í je odečtená z regulátoru jalové zátěže.A je to při stavu, kdy jsou všechny kompenzační stupně vypnuté.
Troufám si tvrdit, že kdyby to bylo chybou kompenzačního rozvaděče (chybné nastavení, slepené kontakty, ..) tak bych na to příšel okamžitě.
Funkčnost stykačů jednotlivých kompenzačních stupňů byla ověřena v manuálním režimu, sledováním reakce měřených veličin.......
Petr Doležal:
Pořád mi to nedá. Máte schema od toho kompenzačního rozvaděče ? Není v něm něco jako nultý, stálý stupeň, trvale připojený napevno ? A nebo jinak. Šlo by změřit při tom "takřka nulovém zatížení" proud u hlavního jističe a pak ještě jednou při zcela odpojeném "kompenzáku" ?
Jestli je to v pořádku, tak bych asi oslovil renomované výrobce, zda se s takovým problémem už setkali a řešili ho. Existují tlumivkové doplňky ke kompenzaci na vytvoření filtru proti místnímu "vysávání" signálu HDO, snad by šly použít i pro vytvoření umělé indukčnosti a eliminovat vliv kapacity vedení naprázdno
Lukáš Rotrekl:
To Doležal:
Kompenzační rozvaděč je natolik jednoduchý a přehledný, že možnst připojení nultého stupně lze úplně vyloučit. Je tam pouze pět kondenzátorů připojených přes stkače.
V pátek při pokus v polední pauze jsem mohl vypnout hlavní staveništní rozvod a překompenzován í pokleslo asi na 1kVAr. (poměrově odpovídá rozsahu jednotlivých vývodů)
Bohužel zbývající dva vývody vypnout nemohu. Ale mám v plánu se na stavbu vypravit s cosinusoměrem ampermetrem a vším možným, a uvidíme jak to dopadne. Možná, že někde je připojen jeden kondenzátor, který dělá tento "bordel" pouze na té jedné fází, která je zrovna kompenzací měřena a problém může být na světě. Musím na tom zapracovat, ale předpkládám, že všechny fy. pohybující se ve stavebnictví jsou na tom časově asi tak jako my, takže asi chápete, že na takový dobrodružství není čas.
Ale asi tomu obětuji příští sobotu, protože mě to samotného docela dost zajímá....
Jiří Fuksa:
To: Rotrekl
Ještě by mě zajímalo, jak z regulátoru kompenzace poznáte, jakým výkonem překompenzováv ate. Tato schopnost regulátorů mi asi zatím unikla.
Ještě bych vám zkusil doporučit provést odečet přímo z činného a jalového elektroměru za určitý časový úsek a přepočítat to na kosinus.
Přiznávám se,že regulátor ABB jsem ještě nemontoval, ale některé jednoduší nebo starší typy mají problém se správným měřením při poklesu výkonu, vzhledem ke snížení proudu v měřícím trafu většinou x/5A.
Nové regulátory jsou schopny měřit již podstatně malé proudy a ty dobře vyhodnocovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana