Proč je překompenzované vedení na stavbě?

(1/3) > >>

Lukáš Rotrekl:
,  řešíme problém na větší stavbě. Jedná se o prozatimní staveništní rozvody.
Hlavní jistič před elektroměrem 250A. Odběr vedený jako velkoodběr, takže se hlídají maxima a takový serepetičky a také je měřený odběr a dodávka jalové energie. Instalovaný kompenzační rozvaděč 90kVAr (7,5-7,5-15-30-30)

Po staveništi je roztaženo asi 450 m kabelu AES 4x120+2x16, 300m kabelu AYKY 4x50 a asi 100m kabelu AYKY 3x120+70. 100m kabely AYKYz 4x16, Dále různé CGSG od 5x4 do 5x6 v množství cca 300m. A další spusta šňůr a kabelů, která se již vymyká naší kontrole (prodlužovačky, připojovací kabely jeřábu za hlavními vypínači atd) toto jsu kabely které jsou trvale napájeny

Na stavbě jsou instalovány tři jeřáby. asi 50,80,100kVA. S jeřáby byl od začátku problém s kompenzací (pomalý regulátor NOvar vyměněn. nyní ABB RTV 12 s regulační dobou 1s).

Nyní ale problém spočívá v tom, že při nízké zátěži je téměř konstantní dodávka jalové energie do sítě (překompenzován í) o velikosti cca 3,5kVAr kapacitních. Zajímá mě, jestli toto překompenzován í mohu způsobovat kapacity vedení a jestli existují prostředky jak tomu zabránit ("Kompenzace" indukčností),  případně jestli se takové řešení vyplatí?

Předem díky za odpovědi a názory

Lukáš Rotrekl:
Jetšě bych doplnil, že jsem se snažil najít hodnoty kapacitních reaktancí v katalozích výrobců a nějak se nezadařilo.

Jiří Fuksa:
To: Rotrekl
Předpokládám, že při nízkém odběru nejedou motory, tedy indukční zátěž, ale pouze nějaké osvětlení. Zkuste doplnit, zda při tom překompenzován í je sepnut nějaký regulační stupeň.
Zatím se mi to jeví na velký 1. regulační stupeň (7,5 kVAr). Na tu kapacitu kabelů moc nevěřím.

Jiří Fuksa:
To: Rotrekl
Pokud by kompenzační rozvaděč byl v pořádku, tak bych obešel stavbu s klešťákem (např. PK 400) a zjistil, kde se ta kapacita konkrétně vyskytuje.

Lukáš Rotrekl:
Je to rozložené víceméně podle rozsáhlosti vývodů rovnoměrně na všechny tři co tam jsou. Kompenzační rozvaděč je v pořádku. Všechny 5 kondenzátorů spína a rozpíná naprosto bez problémů. Ještě musím zkusit, jestli se tento jev vyskytuje ve všech fázích nebo jen na té na které je měření pro kompenzaci. Uvidíme.

Jinak se omlouvám za zdvojení diskuze, ale je to dáno jejím "samovolným přesunem" do jiné složky, čímž jsem nabyl dojmu že zmizela.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana