Proč dojde po přerušení N vodiče k přepětí v obvodech?
Petr E.Liska:
Citace: Václav 3 03.10.2009, 23:29
Zkuste najít první zásuvku na vedení, bývá to obvykle ta v předsíni pod PL-kou s jističi a změřte vnitřní odpor sítě tam - tím by se měly eliminovat případné přechodové jevy v dalších zásuvkách, případně by nebylo od věci podotahovat šrouby na jističích a nulovém můstku v PL-ce a v dané zásuvce.
První zásuvka je opravdu pod rozvodnicí, ale na druhé straně zdi, v koupelně...
Jinak naměřené hodnoty impedance jsou: 0,46Ohmu v první a 0,98Ohmu ve čtvrté zásuvce - měřeno po dotažení, některé spoje to potřebovaly.
Dále jsem změřil napětí mezi PEN a "lokální zemí" (radiátorem), a více než 6,4V jsem zatížením nevytvořil. Bez zatížení tam bylo po dobu měření asi 60-70mVac.
Citace: Václav 3 03.10.2009, 23:29
Ještě nám sem napište jaké mezní hodnoty napětí jste naměřil, především ty hodnoty, kdy vám spotřebiče nepracují korektně díky podpětí nebo se poškodí přepětím.
Spotřebiče zatím pracují korektně, na zdrojích je většinou psáno povolené napětí 100-240Vac (bez přepínání). (Ten dotaz jsem pokládal hlavně kůli tomu, abych si nechal potvrdit/odsouhlasit další možnosti ochrany..)
Skutečně naměřené nejvyšší napětí je 247Vac.
Karel.P:
Stalo se mně něco podobného,v třífázovém světelném obvodu(TN-C) se odpojil ochranný vodič a žárovky se krásně rozsvítily,byl to docela zajímavej světelnej efekt.:-)Proud se uzavíral mezi jednotlivýma fázema právě přes žárovky.
Václav 3:
Citace: Petr E.Liska 05.10.2009, 18:09
První zásuvka je opravdu pod rozvodnicí, ale na druhé straně zdi, v koupelně...
Jinak naměřené hodnoty impedance jsou: 0,46Ohmu v první a 0,98Ohmu ve čtvrté zásuvce - měřeno po dotažení, některé spoje to potřebovaly.
Dále jsem změřil napětí mezi PEN a "lokální zemí" (radiátorem), a více než 6,4V jsem zatížením nevytvořil. Bez zatížení tam bylo po dobu měření asi 60-70mVac.
Spotřebiče zatím pracují korektně, na zdrojích je většinou psáno povolené napětí 100-240Vac (bez přepínání). (Ten dotaz jsem pokládal hlavně kůli tomu, abych si nechal potvrdit/odsouhlasit další možnosti ochrany..)
Skutečně naměřené nejvyšší napětí je 247Vac.
Šroubovák pomohl, přesně jak jsem napsal a vnitřní odpor sítě 0,46 Ohmu na vstupu do bytu nebo na první zásuvce je také obvyklá hodnota. Co dodat, snad jen to, že přístroj se štítkovou hodnotou napětí 100 až 240V~ by měl bez potíží pracovat v rozsahu 90 až 264V~ (-10%, +10%), což ve Vašem případě není překročeno.
Citace: Karel.P 05.10.2009, 20:19
Stalo se mně něco podobného,v třífázovém světelném obvodu(TN-C) se odpojil ochranný vodič a žárovky se krásně rozsvítily,byl to docela zajímavej světelnej efekt.:-)Proud se uzavíral mezi jednotlivýma fázema právě přes žárovky.
Použijete-li ve všech třech fázích žárovky stejného příkonu, budou v případě odpojení vodiče N svítit stále stejně, což lze provést jako laboratorní pokus a důkaz, že ve vyvážené 3F síti neteče vodičem N žádný proud. V normální instalaci je to nepoužitelné a nebezpečné pro spotřebiče a při síti TN-C samozřejmě hrozí navíc úraz elektrickým proudem.
Pavel Kalvar:
Citace: Jan Kelbich 30.09.2009, 10:47
Vaše otázka mi připadá lehce zmatená, ale pokusím se to vysvětlit.
Pokud se přeruší vodič N (tzv. střední), napětí se na něj dostává z jiné fáze přes připojené spotřebiče. Především pokud je celková zátěž výrazně nesymetrická, posune se potenciál odpojeného středního vodiče obvykle do blízkosti potenciálu nejvíce zatížené fáze. Tak můžete mít potom v jednofázových zásuvkách (250 V, 16 A ~) přibližně 400 V (sdružené napětí soustavy). Vždy záleží na konkrétní situaci, celá věc je složitější, jde o tzv. fázorové výpočty. V extrémních případech se může dokonce vyskytnou i napětí větší než 400 V - např. pokud dojde v zátěži k rezonanci.
Tomuto vysvětlení nerozumím. Situaci chápu tak, že se v rozvaděči zapomene dotáhnout N drát a na spotřebič (zásuvku) jde pouze připojený fázový vodič a PE. Napětí pak mezi fází a N vodičem není přece žádné - "bo" N vodič je přerušený.
Chtělo by to připojit vysvětlující nákres. mohu vás o něj poprosit? Díky
PS:Jsem zde nový, daný problém aktuálně řeším, ale nechci zakládat nové téma, proto se vracím do starší diskuze.
Milan Hudec:
L1 z trafa - spotřebič č1- uzel bez upadnuťého N - spořebič č.2 - L2 z trafa.
Pokud bude sp.1 např.rychlovar ka a č.2 TV, dojde k rozdělení napětí např.40V/ 360V a TV odejde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana