Proč dojde po přerušení N vodiče k přepětí v obvodech?

<< < (6/7) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Pavel Kalvar  24.04.2018, 07:09

Tomuto vysvětlení nerozumím. Situaci chápu tak, že se v rozvaděči zapomene dotáhnout N drát a na spotřebič (zásuvku) jde pouze připojený fázový vodič a PE. Napětí pak mezi fází a N vodičem není přece žádné - "bo" N vodič je přerušený.
Chtělo by to připojit vysvětlující nákres. mohu vás o něj poprosit? Díky
PS:Jsem zde nový, daný problém aktuálně řeším, ale nechci zakládat nové téma, proto se vracím do starší diskuze.

Problém nastane pouze v případě, že přerušíte N u třífázové nerovnoměrně zatížené soustavy.

MrPeter:
Zde příklad v síti TN-C (podobné to bude při přerušení N v stíti TN-S). Pokud je druhý spotřebič v řadě např. televize (malý odběr) a třetí spotřebič např. rychlovarná konvice (velký odběr) nastane na spotřebičích nerovnoměrný úbytek napětí. A protože jsou oba spotřebiče zapojeny v sérii (mezi L2 a L3) rozdělí se těch 400 V podle odporů zátěží - konvice nebude topit a televize "shoří". Jako "bonus" bude na "kostře" nějaké napětí, které může být životu nebezpečné.

Pavel Kalvar:
Citace: MrPeter  24.04.2018, 08:58

Já přece nemůžu naměřit žádné napětí na spotřebiči, když mám přerušený obvod. Napětí na spotřebiči je, ale nemá uzavřenou smyčku - proud neprotéká... stále nerozumím...

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Kalvar  24.04.2018, 12:04

... když mám přerušený obvod..

Vy jste vynalezl filtr, který nepustí proud z fáze L2 (skrz červeně namalované jednofázové spotřebiče) do L3?

Pavel Kalvar:
Citace: Fuk Tomáš  24.04.2018, 12:34

Vy jste vynalezl filtr, který nepustí proud z fáze L2 (skrz červeně namalované jednofázové spotřebiče) do L3?

Teď mi to docvaklo,  (poklona)  všem zúčastněným.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana