Proč dojde po přerušení N vodiče k přepětí v obvodech?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Petr E.Liska 03.10.2009, 11:26
Ten PEN vadný není, impedance sítě vychází na asi 1,5Ohmu ("měřeno" multimetrem a rychlovarnou konvicí).
;D (jednicka)
Jenom by mě zajímalo, jakým způsobem jste změřil přesný odpor spirály RK při dané teplotě.
Václav 3:
Citace: Petr E.Liska 03.10.2009, 11:26
Sem chtěl použít ze sítě jen L+N a lokální PE připojit na radiátor (+ chránič na pracovní vodiče). Myslel jsem, že bych si pomohl od měnícího se napětí na PE(N) při větších odběrech.
Ten PEN vadný není, impedance sítě vychází na asi 1,5Ohmu ("měřeno" multimetrem a rychlovarnou konvicí).
Vaše snaha použít jako PE uzemnění na radiátor spolu s chráničem může ve vašem případě sice znamenat zvýšení bezpečnosti osob, což je jistě velice užitečné, ale nepomůže vám ochránit před poškozením přístroje.
Kde jste naměřil (spočítal) hodnotu 1,5 Ohmu, na přívodu do bytu? Ona to není hodnota zas až tak malá a nemusí znamenat, že PEN je v pořádku. Záleží jak vypadají rozvody sítě v domě a v obci, jak daleko je distribuční transformátor, jak je dimenzovaný. Vnitřní odpor sítě se v městské zástavbě na úrovni bytové rozvodnice pohybuje většinou maximálně kolem 0,5 Ohmu, což je třikrát méně, než jste vypočítal. Pokud jste měřil v některé zásuvce v bytě, může být výsledek ovlivněn stavem vnitřních rozvodů.
Máte přívod do bytu jednofázový nebo třífázový? V případě 3F přívodu se dá dobře zkontrolovat stav PEN tím, že se změří napětí ve všech třech fázích proti N (PEN) a pokud je v jedné fázi napětí vyšší, mělo by být v jiné nebo v obou zbývajících menší, což potom znamená, že střední vodič (N nebo PEN) plave, tj. že je někde přechodový odpor.
to kolega Svejkovský:
Myslím, že měřil protékající proud, což by mohlo být na orientační měření dostatečně přesné a pokud by použil hodnotu odporu studené spirály, která bude menší než za tepla, byl by potom vnitřní odpor sítě naopak ještě větší než spočítaný a potvrzoval by chybu v PEN.
Petr E.Liska:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.10.2009, 12:08
Jenom by mě zajímalo, jakým způsobem jste změřil přesný odpor spirály RK při dané teplotě.
Odpor topné spirály znát nepotřebuji, měřím U(naprázdno), U(zatížené) a zatěžovací proud. Impedance sítě by pak měla být deltaU/I.
Pokud vezmu do úvahy přesnost použitého multimetru (je to hračka za 200Kč), tak změna odporu topné spirály způsobená ohřátím je zanedbatelná. Mimo jiné proto jsem uváděl hodnotu se slůvkem _asi_ .
Petr E.Liska:
Citace: Václav 3 03.10.2009, 12:28
Vaše snaha použít jako PE uzemnění na radiátor spolu s chráničem může ve vašem případě sice znamenat zvýšení bezpečnosti osob, což je jistě velice užitečné, ale nepomůže vám ochránit před poškozením přístroje.
Tak to taky bylo myšleno, trochu zvýšit bezpečnost.
Pro ochranu přístrojů chci zkusit udělat ten omezovač napětí.
Kde jste naměřil (spočítal) hodnotu 1,5 Ohmu, na přívodu do bytu? Ona to není hodnota zas až tak malá a nemusí znamenat, že PEN je v pořádku. Záleží jak vypadají rozvody sítě v domě a v obci, jak daleko je distribuční transformátor, jak je dimenzovaný. Vnitřní odpor sítě se v městské zástavbě na úrovni bytové rozvodnice pohybuje většinou maximálně kolem 0,5 Ohmu, což je třikrát méně, než jste vypočítal. Pokud jste měřil v některé zásuvce v bytě, může být výsledek ovlivněn stavem vnitřních rozvodů.
Hodnota je měřena v poslední zásuvce u mne v pokoji. Co jsem vysledoval, tak je to čtvrtá zásuvka na daném vedení (z celkem šesti). Dvoudrát hliník, jištěno bakelitovými jističi 10A, a je na nich V v kroužku (odhaduju typ IJV?)
Zkusím podotahovat spoje (aspoň ty, o kterých vím a jsou přístupné), a změřit znovu...
Máte přívod do bytu jednofázový nebo třífázový? V případě 3F přívodu se dá dobře zkontrolovat stav PEN tím, že se změří napětí ve všech třech fázích proti N (PEN) a pokud je v jedné fázi napětí vyšší, mělo by být v jiné nebo v obou zbývajících menší, což potom znamená, že střední vodič (N nebo PEN) plave, tj. že je někde přechodový odpor.
Jednofázový přívod, jištěno 25A.
3 fáze jsou pokud vím v rozvaděči na chodbě, ale ten se mi rozdělávat nechce. Mimo jiné mám před elektřinou zdravý respekt.
Václav 3:
Citace: Petr E.Liska 03.10.2009, 17:33
...měřím U(naprázdno), U(zatížené) a zatěžovací proud. Impedance sítě by pak měla být deltaU/I.
váš postup je správný a chyba by měla být skutečně dána jen vlastnostmi použitého přístroje.
Citace: Petr E.Liska 03.10.2009, 17:57
Hodnota je měřena v poslední zásuvce u mne v pokoji. Co jsem vysledoval, tak je to čtvrtá zásuvka na daném vedení (z celkem šesti). Dvoudrát hliník, jištěno bakelitovými jističi 10A, a je na nich V v kroužku (odhaduju typ IJV?
Zkuste najít první zásuvku na vedení, bývá to obvykle ta v předsíni pod PL-kou s jističi a změřte vnitřní odpor sítě tam - tím by se měly eliminovat případné přechodové jevy v dalších zásuvkách, případně by nebylo od věci podotahovat šrouby na jističích a nulovém můstku v PL-ce a v dané zásuvce.
Jističe jsou IJV s charakteristik ou pro vedení - tj. rychlé, proto označení IJV a V v kroužku.
Ještě nám sem napište jaké mezní hodnoty napětí jste naměřil, především ty hodnoty, kdy vám spotřebiče nepracují korektně díky podpětí nebo se poškodí přepětím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana