Proč dojde po přerušení N vodiče k přepětí v obvodech?

<< < (3/7) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Václav 3  02.10.2009, 08:58

...
Použití jakýchkoliv transformátorů představuje dlouhodobě dost značnou spotřebu navíc protože musí být dimenzovány na maximální možný odběr.

... nemluvě o zábavě s jističi při jejich připojování  :D

Martin H.:

Z řešení elektronickou cestou připadá v úvahu jako nejschůdnější použití nějakého obvodu, který by hlídal rozdíl napětí mezi N a PE nebo pomocným zemničem pro tento účel zřízeným a následně aktivoval shazovací cívku jističe.

Iba nahlas rozmýšľam, "CE" značku to mať nebude: 1kOhm odpor medzi pomocnou referenčnou zemou a N výstupom prúdového chraniča. V normálnej prevádzke zanedbateľný zvod. Pri 15 až 30V rozdielu vznikne chybový prúd 15 až 30mA, ktorý vypne chránič. Odpor dimenzovať na niekoľko Wattov a chrániť tepelnou poistkou.

Petr E.Liska:
 (poklona)  všem za odpovědi a náměty.

to Petr Liška:
Nejsprávnější bude  udržovat rozvody v takovém stavu, aby nemohlo k této závadě dojít a provést řádné přizemnění PEN.

Souhlasím, ale ve starším paneláku v podnájmu poměrně špatně realizovatelné . Uvažoval jsem sice udělat v prodlužovačkác h síť TT s lokálním pospojováním na radiátor UT + chránič, ale zatím sem se neodhodlal...

Zatím přemýšlím o kompromisním řešení - chránit jen několik vybraných spotřebičů "obětovanou" ochranou - obousměrné transily na odhadem 400Vdc (spínané zdroje mají kondenzátory na stejné napětí),  10kusů paralelně (s chladičem a tepelnou ochranou) k spotřebičům a to celé jištěno slabým jističem (zatím tu mám na pokusy 2A/C).
Představuju si, že pokud bude přerušený PEN a v plovoucí hvězdě budou spotřebiče se srovnatelným odběrem, tak to u mne udrží ještě přípustné napětí. Když bude rozvážení větší (třeba někdo zapne konvici),  tak po chvilce topení transilů vypadne jistič nebo tepelná ohrana.
Zároveň by to mohlo fungovat jako poslední stupeň ochrany proti přepětí.

Václav 3:
Citace: Petr E.Liska  02.10.2009, 18:25

Uvažoval jsem sice udělat v prodlužovačkác h síť TT s lokálním pospojováním na radiátor UT + chránič, ale zatím sem se neodhodlal...

Co tím získáte? Napětí mezi N a L bude kolísat stejně, kam máte uzemněné kryty spotřebičů problém neřeší a síť TT tímto způsobem neuděláte.  Použit pospojování na radiátor jako vodič N nemůžete, protože by mohlo dojít k zavlečení nebezpečného napětí na celý systém ústředního topení.

Jak jsem napsal v minulém příspěvku, jediné korektní řešení problému je oprava vadného spoje vodiče PEN, což bude asi někde ve stoupačkových svorkovnicích, čili mimo váš byt. Obraťte se na majitele objektu (ve Vašem případě asi prostřednictví m uživatele bytu) a žádejte zjednání nápravy. Tento stav je nebezpečný nejen pro spotřebiče, ale i pro obyvatele domu.

Citace: Petr E.Liska  02.10.2009, 18:25

Zatím přemýšlím o kompromisním řešení - chránit jen několik vybraných spotřebičů "obětovanou" ochranou - obousměrné transily na odhadem 400Vdc (spínané zdroje mají kondenzátory na stejné napětí),  10kusů paralelně (s chladičem a tepelnou ochranou) k spotřebičům a to celé jištěno slabým jističem (zatím tu mám na pokusy 2A/C).

Kondenzátory vstupního usměrňovače spínaného zdroje jsou na 400V proto, že na nich je za běžného provozu kolem 320V (nabíjí se na špičkové napětí, což je Uef krát odmocnina ze dvou),  takže až vám stoupne síťové napětí ke 400V, budete na nich mít kolem 560V, což vám stejně nevydrží a nejspíš explodují.

Jistič C2A je nevhodný svou pomalejší charakteristik ou, lepší by byly skleněné pojistky s charakteristik ou FF (velmi rychlé, vypínací schopnost 1500A),  ale musíte počítat s proudovými rázy při zapínání zdrojů s těmi již zmíněnými kondenzátory, takže hodnota bude muset být vyšší.

Petr E.Liska:
Citace: Václav 3  03.10.2009, 09:15

Co tím získáte? Napětí mezi N a L bude kolísat stejně, kam máte uzemněné kryty spotřebičů problém neřeší a síť TT tímto způsobem neuděláte.  Použit pospojování na radiátor jako vodič N nemůžete, protože by mohlo dojít k zavlečení nebezpečného napětí na celý systém ústředního topení.

Sem chtěl použít ze sítě jen L+N a lokální PE připojit na radiátor (+ chránič na pracovní vodiče). Myslel jsem, že bych si pomohl od měnícího se napětí na PE(N) při větších odběrech.

Jak jsem napsal v minulém příspěvku, jediné korektní řešení problému je oprava vadného spoje vodiče PEN, což bude asi někde ve stoupačkových svorkovnicích, čili mimo váš byt. Obraťte se na majitele objektu (ve Vašem případě asi prostřednictví m uživatele bytu) a žádejte zjednání nápravy. Tento stav je nebezpečný nejen pro spotřebiče, ale i pro obyvatele domu.

Ten PEN vadný není, impedance sítě vychází na asi 1,5Ohmu ("měřeno" multimetrem a rychlovarnou konvicí).

Kondenzátory vstupního usměrňovače spínaného zdroje jsou na 400V proto, že na nich je za běžného provozu kolem 320V (nabíjí se na špičkové napětí, což je Uef krát odmocnina ze dvou),  takže až vám stoupne síťové napětí ke 400V, budete na nich mít kolem 560V, což vám stejně nevydrží a nejspíš explodují.

Ty transily mají koleno charakterisky okolo 400V stejnosměrných, (asi 280V střídavých),  takže by měly zabrat dříve.
Před zapojením na síť stejně vyzkouším praktické chování na autotransformá toru, pak se uvidí...

Jistič C2A je nevhodný svou pomalejší charakteristik ou, lepší by byly skleněné pojistky s charakteristik ou FF (velmi rychlé, vypínací schopnost 1500A),  ale musíte počítat s proudovými rázy při zapínání zdrojů s těmi již zmíněnými kondenzátory, takže hodnota bude muset být vyšší.

Ok, jistič jsem tam chtěl dát kůli tomu, že se dá při výpadku rychle nahodit... Ale ty pojistky budou rychlejší a z hlediska této ochrany asi lepší.
Proudový náraz při připojování zdrojů na síť zatím řeším softstartem (termistor+přemosťovací relé)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana