Proč mám na vstupu do rozvaděče vypínač a nikoliv jistič?
Martin Novák:
Na obrazku je priklad ja to dopada kdyz je projektant kreten. Podle oznaceni vypinac a jistic zaroven...
Je zajimave jak tady nekteri prispevatele zbozstuji projekt. Bez projektu pry ani svetlo u kralikarny... Ale v realu se projektovanim zivi tak neskutecna prasata, ze prakticky minimalne jednou tydne mlatim projektem o hlavu nekteremu z tech kretenu co si mysli ze kdyz maji elecad a Sichr tak jsou projektanti.
Ale kdyz se tady nekdo zepta, "Postačuje 5Cx2,5 při 85m na 1500+1500+3000W", co se dovi? Dovi se "vas projektant je prase co zasluhuje nakopat, tam ma jit 5Cx4" nebo se dovi
"Použijte kabel, který máte uveden v projektové dokumentaci.
Pokud nemáte projekt, zadejte to alespoň kvalifikovaném u odborníkovi, který to umí alespoň spočítat." popripade
"Pokud to bude hřiště veřejně přístupné tak bez projektu hrozí při úrazu dost velké sankce !!
Projektant vám vše spočítá a bude garantovat projekt!!"
nebo dokonce
"Co čeká za odpověď? Já mám pouze tuto: co na to projekt?"
A ja ted resim dilemu. Pred sebou mam projekt od autorizovaneho k*k*ta s razitkem, kde je zcela suverenne pro zasuvkovy obvod kuchyne rodinnyho domku jistic 10A a kabel 3Cx1,5 bez chranice. A co ted?? Mam to natahat podle projektu, nebo mam podle sveho elektrikarskeh o svedomi dat do zdi 3Cx2,5 s jisticochranic em a panu "projektantovi" na*rat do rukou a nepustit k vode ? ? ? ?
Kazdopadne na vstup rozvadece patri VYPINAC. Jisteni privodu spolehlive zajisti jistic pred elmerem. Zapojeni dvou jisticu v serii je vice nez kontraprodukti vni...
Kamil Novák:
Sice bych se na takto navštěvovaném fóru asi vyjádřil jemněji, ale v podstatě nelze než s souhlasit. (jednicka)
Asi nebudu sám kdo tvrdí, že největší škodná v našem řemesle jsou někteří (dle mého soudu větší část) projektanti.
Čest těm několika i zde diskutujícím vyjímkám ! (poklona)
Citace: Martin Novák 24.09.2009, 22:49
Je zajimave jak tady nekteri prispevatele zbozstuji projekt.
Osobně taky poměrně často odkazuji při problémech investory na projekt, ale rozhodně to není z důvodu výše uvedeného.
Právě naopak ! Je to ze zlomyslnosti. ;D
A z asi naivní představy, že některý z investorů, kterému mizerný projekt(ant) přidělal problémy, dotyčného zhanobí natolik, že jej přejde na projektování chuť.
Příklad: Jestliže se zhruba ve 3/4 projektů zdravotnických zařízení hned v Protokolu o určení... lze dočíst, že se tam nepočítá s invalidními osobami, čeho se lze dočkat dál ? (wall)
Jirka Š. Svejkovský:
Projekt bych nepodceňoval a to neříkám jenom proto, že mě projektování živí.
Včera jsem byl na revizi bytu po celkové rekonstrukci. Proudový chránič pouze na zásuvkách v koupelně. Průřez 1,5 na zásuvky v obýváku a ložnici (16A) s tím, že tam žádnej odběr není. Sklokeramika 6kW 400V vyklemovaná na 1f s tím, že paní se zdálo moc zaplatit 12.500,- za třífázový jistič. Kdyby si elektrikář alespoň pro sebe udělal, když už ne kompletní projekt, tak alespoň obrázek rozvodnice a dispozici okruhů, nebyl by problém. Možná by i zjistil, že se mu zásuvka v koupelně dostane přímo nad umyvadlo.
Revize se nekonala.
Štefan Beláň:
Citace: Martin Novák 24.09.2009, 22:49
Na obrazku je priklad ja to dopada kdyz je projektant kreten. Podle oznaceni vypinac a jistic zaroven...
TO: Novák
Můj odborný pohled na výkres rozvaděče je naprosto opačný od Vašeho pohledu.
Výkres je velice dobře zpracovaný, s chrániči na všech vývodech, a projektanta tohoto výkresu bych v žádném případě nenazval kretenem, tak jako Vy. >:(
To, že se místo hlavního vypínače použije jistič není nic zvláštního ani neobvyklého, a navíc to není v rozporu se žádným předpisem. (norm)
Martinnr:
ved to mi vlastne nešlo do hlavy prečo je ten vypínač technologický kreslený ako istič a označení je ako QM čo je vypínač. To už je na výkrese v súlade zo všetkým? Je najľachšie tam kúpiť istič B40/3 ale pokiaľ ja viem, istič sa nemôže použivať ako vypínač. A čo potom vravý selektivita? v tomto prípade tam neplatí keď v elektromerovej skrinke mam istič 25/3. Môžem osloviť projektanta, ale načo ved koľko vás tu je projektantov, revizákou ,elektrikárov atď. tak načo. A toto fórum je na to aby som sa predsa pýtal ak sa nemylim a ja sa pýtam. Nemusím predsa hneď utekať Hneď za projektantom ved aj ony robia chyby všetci sme len ľudia. len som chcel vedieť čo tam za kus mám kúpiť namiesto QM1 ostatne mi je jasne. Račej si vypočujem viacej rád ako urobiť chybu v nákupe. Díki majstri
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana