Jaké spektrum záření vydává rtuťový výboj uvnitř výbojky?
Hugo K.:
to K.Novák
Sklepy se dezinfikují před uložením úrody.
Jablko ošetřené sírovým dýmem by vám nechutnalo. ;D
Milan Karvánek:
Jéé popište mi ještě někdo blíž jak to je s tím škodlivým zářením. Doma stále jedno takovéhle "domo robo" horské slunce máme. Né že by ho někdo posledních 15 roků použil, ale docela mě to zaujalo. To je to fakt tak škodlivý?
Kamil Novák:
Citace: Milan Karvánek 11.09.2009, 22:50
Jéé popište mi ještě někdo blíž jak to je s tím škodlivým zářením. Doma stále jedno takovéhle "domo robo" horské slunce máme. Né že by ho někdo posledních 15 roků použil, ale docela mě to zaujalo. To je to fakt tak škodlivý?
Jde o to kolik které složky UV zaření ten váš aparát vyzařuje.
Ohledně složek UV-A a UV-B ultrafialového záření toho dermatologové už navyprávěli dost.
UV-C záření hubí prakticky všechny živé organismy (viry, bakterie, kvasinky, řasy, parazity, plísně). (box)
Proto se zdrojů tohoto (neviditelného) záření používá k již zmíněné desinfekci prostorů ve zdravotnictví nebo k desinfekci vody v jezircích a bazénech ...
O nebezpečnosti může svědčit např. upozornění u germicidních lamp ve stylu : "Působení tohoto záření způsobuje poškození zraku, pokožky a vypadávání vlasů". (surprice)
Jan Lukáš:
(poklona) léta jsem pracoval ve zdravotnictví, Germicidka je UV-C, ikdyž svítí i v A a B. Klasická výbojka z osvětlení bez luminiforu dává taktéž A,B,C, dezinfekci provede, aj předmětů. Spolehlivě to zabíjí všechno živé, rostliny, bakterie, lidi (s nadsázkou, nejdřív těžké popáleniny, vypadání vlasů, zánět spojivek až poškození zraku.....). Ano k tomuto účelu se to dá použít, jen kromě norem elektro je potřeba dodržet i normy hygienické, navíc pro zdravotnictví se uvádí doba použitelnosti trubice 3000hodin, pak se musí nahradit novou.
Ižák Ctibor:
Citace: Milan Karvánek 11.09.2009, 22:50
V sedemdesiatych rokoch bol (aspoň u nás) módny hit opaľovať sa pri spomínanom horskom slnku. Asi 5sekund prvý deň a postupne každý deň o 1 sekundu viac z hruba týždeň . Ja som jeden večer zabudol na to ,že som nechal toto horské slnko zapnuté asi 1/2 hodinu. O dva až tri dni vykapali všetky kvety v miestnosti. Odvtedy sa opaľujeme len na slnku. Manželka horské slnko vyhodila s tým , že ešte raz a poletím aj ja. Tak že pozor na experimenty.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana