Jak volit efektivní počet chráničů v rodinném domě?
Daniel Reiský:
Citace: pavelcr 08.09.2009, 12:25
Ja osobne bych nikdy nedaval jeden chranic na cely barak. Je to hlopost a budes ho furt nahazovat. Ostatne pokud ti bude neco ten chranic zhazovat tak to v 90 procentech bude venku voda a nebo to bude kotolna, sklep a zase ti ten chranic zhodi voda. Ktera je vzasuvkach nebo v jinych spotrebicich. Doma ti to zhodi jen neskuseny dite ktery strcilo neco do zasuvky. Tak ze na venek si dej 100 mA a dom kvuly diteti 30 mA. At to prezije.
Opravdu originální a odborné vysvětlení problematiky. Kolega Illek to podle mne celkem trefil. Řekl bych praxe z psaní SMS zpráv, žádné háčky, žádné čárky, ale tykačka jak vyšitá. .
Radek Červený:
Citace: pavelcr 08.09.2009, 12:25
Ja osobne bych nikdy nedaval jeden chranic na cely barak. Je to hlopost a budes ho furt nahazovat. Ostatne pokud ti bude neco ten chranic zhazovat tak to v 90 procentech bude venku voda a nebo to bude kotolna, sklep a zase ti ten chranic zhodi voda. Ktera je vzasuvkach nebo v jinych spotrebicich. Doma ti to zhodi jen neskuseny dite ktery strcilo neco do zasuvky. Tak ze na venek si dej 100 mA a dom kvuly diteti 30 mA. At to prezije.
Koplegové výše již tento příspěvek okomentovali, já jen doplním, že pokud má pavelcr stejný vztah k elektřině jako k češtině, tak pak chápu ten chránič 100 mA na venek ;D
Ostatně pro tyto jedince je nezbytně nutné v rámci prevence vystupovat pod anonymním nickem.
Michal Kolesa:
Trochu OT:
Kam se používají chrániče s reziduálním proudem 100 a 500 mA ?
Richard Černý:
Moje zkušenost a rada je asi tato. Na vstup rodinného domu dát chránič 4-pólový o 1 stupeň silnější, tj. pokud mám jištění před elektroměrem 25B/3 tak dát proudový chránič 40A. Proudový chránič bude selektivní a vybavovací proud 100mA. Potom už je jen na každém majiteli domu kolik chráničů použije s vybavovacím proudem 30mA. Pro venkovní prostory by měl být samostatný chránič. Zásuvku pro lednici a mrazák bych nedával přes chránič s vybavovacím proudem 30mA, ale zásuvku pro PC ano, protože mám odzkoušeno...a nejen já, že k PC je nejlepší mít malou UPS, která dokáže případné výkyvy či výpadky napětí eliminovat (za tuto zkušenost jsem zaplatil 2 základními deskami v PC, nyní je klid). Vycházím z toho, že lednice či mrazák se obvykle nepřesouvají, ale PC může být kdykoliv přemístěno.
Jaroslav Hasala:
Osobně bych "na vstup" nedával žádný chránič, spíše bych dal více chráničů do podružné rozvodnice.
Pokud je z nějakých důvodů důvodů použitý centrální chránič a za ním jsou instalovány další chrániče 0,03A, ten centrální chránič by měl mít reziduální proud alespoň 0,1A, ale spíše 0,3A a dále by měl mít zpožděné vypínání, min. "G", ale spíše "S" (selektivní).
Proudový chránič s vypínacím proudem max. 0,3A je použitelný i pro všeobecnou ochranu před požárem, což má svůj význam např. u tzv. "dřevostaveb".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana