Jak volit efektivní počet chráničů v rodinném domě?

(1/4) > >>

tomáš štefka:
... myslím především ekonomicky, až do té míry, abych příliš nevybočil z norem a zvyklostí.

V novostavbě domu jest v přízemí hlavní rozvaděč,
v patře podružný se třemi jističi,
v garáži další podružný. (přání majitele).

Chtěl jsem dát čtyřpolový chránič úplně na všechno, včetně podružných.
Mimo pouze osvětlení, lednici, čerpadlo ,  sporák apod.

Projektant říká, že s tím budou potíže a tlačí mne k použití tří chráničů.
Tak asi ustoupím a rozvodnici v patře napojím mimo čtyřpolový chránič v přízemí a přidám nahoře chránič na koupelnu.

Pozn:
Ptám se proto, že mne to zajímá.
Na druhé straně, když vidím ty ostatní investice do domu ...

#105# Jedno téma = jeden dotaz

Milan Karvánek:
Určitě dejte na rady projektanta a počkejte si na jeho projekt a podle něho to pak realizujte, 3 chrániče jsou na RD minimum, aby to bylo technicky kavlitní řešení.
P.S. podle vámi popisovaného "ustoupení" radím držte se projektu a nesnažte se vnášet do elektrické instalace vlastní invenci, je třeba se držet platných norem!

František Šohajda:
Myslet ekonomicky je sice hezké, ale časem zjistíte že těch chráničů jste měl dát min. jednou tolik...pak se budete tlouci do hlavy...!!
Nejlepší řešení je na každý zás. obvod samostatný i kdyby byl v projektu jen jeden!!!
Časem na to přijdete...... .
Nikomu nic nevnucuji...

Jan Franěk:
Naprostý souhlas

mohu dodat jen toto. Za ušetřenejch pár korun budete v očích investora polobůch. V okamžiku kdy začnou problémy s padajícím chráničem se Vaše božství změní na blbce a to už vám nikdo neodpáře (tedy u investora a jeho okolí) Veřte, že to není tak vzácné.

PS: a to bude řevu, až bude něco dělat v dílně, vypne chránič a rodina ho ukamenuje, protože se vypne televizor, PC a tak podobně

Radek Červený:
Kolegové vám dali vyčerpávající informace. Přesto mi nedá se nezeptat:
Vy se musíte nechat investorem tlačit do použití více chráničů? Vy jste mu toto řešení coby profík sám nenabídl s patřičným výkladem o výhodách tohoto řešení? Anebo jste odkázán pouze na získání zakázky s výhodou nejmenšího rozpočtu a kromě podstřelené ceny už nemáte dál co nabídnout?
Nezlobte se za tyto dotazy, ale na tento druh otázek jsem zvyklý od laiků, nikoliv od lidí od fochu  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana