Jak je to se selektivitou jištění u RD?

<< < (5/5)

Phate007:
Citace: Jaroslav Hasala  04.09.2009, 20:44

Já jsem na vlastní oči viděl velmi svérázné řešení problému se selektivitou, respektive s nežádoucím vypínáním jističe před elektroměrem. Řešení spočívalo v cca 100m kabelu CYKY 5Cx 6 mezi elektroměrovým rozvaděčem a podružnou rozvodnicí, i když byly od sebe vzdáleny cca 3m. Kabel byl zavedený do půdního prostoru, tam by smotaný do úhledného klubíčka ... :)

Promiňte, ale já jsem myslel, že proud procházející jističi v sérii (myšleno jednotlivé fáze) je všude v obvodu stejný. Jak tedy ovlivní, vyjma zvýšení impedance vedení, vypínání jističe 25A/B v "hodinách" a 25A/B v rozvodnici RD tento kabel? Díky za vysvětlení.

Jaroslav Hasala:
Je to celkem jednoduché. Čím nižší impedance, tím vyšší zkratový proud.
Zvýšená impedance bude mít vliv na proud při zkratu - ten nebude tak velký a nebude už vypínat hlavní jistič před elektroměrem, ale vypne jen příslušný jistič v podružné rozvodnici.

Daniel Reiský:
Proto není vždy nejvhodnější příliš předimenzováva t přívodní vedení, neboť to se = menší impedance a větší zkratové proudy, jak již uvedl kolega Hasala. Již jsem viděl přívod do RD, délka 20m kabelem CYKY 5J x 25, což se mi zdá příliš. Přitom jistič před elektroměrem byl 25A/B a v RD neměli ani větší tepelné spotřebiče. Jó to se pak líta k "hodinám" a ty jiskřičky při zkratech jsou opravdu elektní, zvlášť v blízkosti transformátoru . 

Václav 3:
Citace: Josef Křemen  04.09.2009, 10:41

Posledních několik let se rozmohlo mezi elektrikáři i zákazníky jistit světelné okruhy (mám na mysli pouze byty a rodinné domy) jističem 10A/B nebo i C ( co kdyby to nedrželo ?  ;) viděl jsem i 16A. To vše při pěti vývodech. Jističe 6A už nikdo nepoužívá.
Nestačilo by snížit jištění osvětlení na 6A/B nebo i 4A/B? Kdy je to málo?

Tento způsob jištění má dva důvody:
- Zákazníci požadují silnější jistič z neznalosti toho, že i na 6A se dá rozsvítit přes 1300W.( Kdy nám v  běžném domku nebo bytě svítí  tolik světel - i při použití klasických žárovek je to prakticky nereálné. ) Navíc u většího bytu lze doporučit rozdělení světelného okruhu na více jističů.
- Dalším důvodem nepoužívání jističů 6A bude jejich cena, díky jejich málo častému používání je má většina elektroodbytů dražší asi o 10 až 15% než 10A a 16A provedení téhož výrobce.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana