Jak argumentovat u ČEZu oprávněnou reklamaci?

<< < (4/7) > >>

Ladislav Koštejn:
A co ty žárovky nebo jiné spotřebiče?
U 60 W žárovky mi v NT stoupne příkon o 12,6 W budu jich mít např. 10 ks

12,6x 10 = 126 Wh x 8 (NT) = 1,008 kwh x 365 = 367 kWh - 0,367 MWh
 a to jen v  NT a co ještě při VT? Je to jen teorie, nepočítám se soudobostí, ale blíží se to k udávaným 4 MWh jak píše pan Bílický.
Jestli se mýlím tak mě kolegové (p) opravte. o:-) ;) (dance)
P.S.žárovku nijak nereguluji a ostatní spotřebiče také ne, vyjma spotř. na vaření tam platí to co napsal kolega Doležal.

Ladislav Koštejn:
Kurňa to je ten spěch.

Omluva:  0,367 MWh se neblíží k 4 mWh ale je to dost.
P.S. nějak  mě spletly des. čárky.

Petr Sýkora:
Citace: Petr Doležal  19.08.2009, 12:38

P=U*I po úpravě P=U2/R
to znamená, že při konstatním odporu ( či zanedbatelně se měnícím) se výkon mění s kvadrátem napětí
např. při vzrůstu napětí na 110%,  vzroste výkon na 121%.

Jen na okraj, ono to s tím vyšším napětím a výkonem není úplně pravda (u jednofázových spotřebičů). Pokud si vezmu "ideální stav" - přerušený PEN a sepnou se mi dva spotřebiče se stejným odporem, napájené ze dvou různých fází, budu mít na každém z nich polovinu celkového napětí = 200V. A to je méně než při nepřerušeném PEN.
Vyšší napětí se mi objeví jen (pod zátěží),  pokud se mi sepnou spotřebiče s rozdílným vnitřním odporem - např. akumulačky (malý odpor) a třeba cívka stykače (velký odpor). Celkový proud obvodu mi omezí velký odpor cívky a objeví se na ní vyšší napětí, protože úbytek napětí na akumulačkách bude díky menšímu proudu a malému odporu nižší.
Takže akumulačky budou méně topit a cívka možná svítit :)

Fuk Tomáš:
Citace: Petr Doležal  19.08.2009, 12:38

je pravdou, že by ale mělo být upečeno či vytopeno za kratší čas. U těch buchet ale hrozí, že budou spáleny. Různé teploty za různý čas v tomto případě nejsou ekvivalentní, byť spotřebovaná práce by byla stejná.

Nemyslím, že by při teplejší troubě byla spotřebovaná energie stejná. Při teplejší troubě se buchta peče výrazně rychleji, než by odpovídalo nepřímé úměře k teplotě (příkonu),  takže při vyšší teplotě trouby bude spotřebovaná energie na upečení nižší (chemické procesy většinou probíhají 2x rychleji při zvýšení teploty o 10°C). Kromě toho ta trouba má určitě taky nějakou regulaci výkonu nebo teploty.

Já bych rozdělil spotřebiče do skupin
a) vyšší příkon se projeví vyšší spotřebou:
žárovky, vysavač, mixer, holicí strojek, elektronkové přijímače R+TV

b) vyšší příkon se neprojeví vyšší spotřebou (nebo bude spotřeba dokonce nižší):
topení, boiler, vodárna, sporák, trouba, rychlovarná konvice, fén, PC, moderní R+TV přijímače...

Pokud je ale napětí ještě stále v toleranci (což zdá se je),  tak se dá reklamovat pouze nebezpečný stav (nekvalitní PEN) ale nikoli spotřeba. Tu energii vám dodali a Vy jste ji spotřeboval.
Poslední zima byla na topení nákladnější... Nezačali jste taky po zateplení domu a výměně oken víc větrat? Krbová kamna jsou pěkná věc, ale potřebují vzduch - kde ho berou? Trvale otevřená ventilačka?
Jediné místo, kde se neužitečně spotřebovává el. energie, je ten vyhřátý spoj na PEN. Možná by vám mohli uznat (podle vzhledu toho spoje),  že se tam ztrácí např. průměrně 50W, což za rok dělá 438 kWh. Pokud je to venku (a tedy vám to nevytápí dům),  tak to je energie, kterou vám nedodali ale naměřili (pokud tedy je elměr připojen před tím bodem tj. mezi přívodem od ČEZu a tím spojem-nespojem).

Petr Doležal:
Uvedl jsem obecný vzah mezi napětím a výkonem v jedné fázi.
Pokud se ale začneme zabývat celou instalací, tak inspirován kolegy Fukem a Syrovým, bych spotřebiče rozdělil s teplotní regulací a bez regulace.
Při určitém rozfázování spotřebiče bez regulace (klasika žárovky, stará žehlička, mixér, vysavače) si vezmou větší energii na konto zvýšeného napětí, spotřebiče s regulací (1f trouba, 1f boiler) se budou déle nahřívat díky nizkému napětí, takže možná spotřebují tolik energie jako při jmenovitém napětí, jestli ne více.
Opravdu záleží na tom, jak je to rozfázováno a jak se nám courá virtuální střed N.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana