Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu?  (Přečteno 18877 krát)
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
*

RT E2A

« Odpověď #18 kdy: 22.03.2006, 23:59 »

TO: Fuksa > Snažím se diskusi dotlačit k nějakému závěru, na plané tlachání se mi nedostává času. Tak jak to popsal p.Sapík tu instalaci někdo naprojektoval a zrealizoval. Prostě mne zajímá a nejen mne, jestli by i jiní zkušení projektanti vymysleli stejné řešení a pokud ano proč. Pokud si o daném řešení někdo muslí, že není správné, rovněž mne zajímá proč.
Proklamativní vyjádření typu "tohle určitě není sdružený obvod" ale nejsou nikomu k ničemu, že. :-(

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jaroslav Hasala
« Odpověď #19 kdy: 23.03.2006, 07:47 »

Podle mého soudu o sdružený přívod nejde, je to spíše smyčkovaný přívod pro podružné rozvodnice. Ale je celkem jedno jak to budeme nazývat.
Podstatné je, jestli je to možné takto provozovat.
Nejsem projektant, jenom RT, podle mého soudu by jistě bylo možné, aby bylo na jednom přívodním kabelu více rozvodnic (viz stoupačky). Otázkou je, jak je provedeno propojení v jednotlivých rozvodnicích, nejlepší by bylo použít průběžné stoupačkové svorkovnice, kde se vodiče nemusí přerušovat. Pokud bude dodržena správná dimenze vodičů po celé délce takovéhoto vedení (podle jištění přívodu),  a bude vycházet celková impedance, jak z hlediska ochrany, tak z hlediska úbytků napětí, potom asi těžko budete hledat důvod k tomu, proč by to nebylo možné použít.
Asi nejlepším řešením u většího počtu podružných rozvodnic by byly ty stoupačkové svorkovnice u jednotlivých bytů nebo pokojů, z nich potom napojené podružné rozvodnice. Svorkovnice by bylo lepší umístit do samostatných krabic, v podružných rozvodnicí by asi zabíraly hodně místa. Přívodní vodiče by v tom případě byly nejlepší CYA, v trubkách. Dimenze vodičů by měla být o nějaký stupeň vyšší, hlavně kvůli úbytkům napětí.
Celkové řešení by měl samozřejmě navrhovat projektant.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Georgis Fasulis
*

Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.

« Odpověď #20 kdy: 23.03.2006, 15:00 »

Mi se to řešení ani trochu nelíbí. Je to totiž nepřehledné - hlavní hlavní domovní vedení a patrové vedlejší hlavní domovní vedení? Jako projektant bych to řešil podružnými rozvodnicemi na patrech ať už přímo u hlavního páteřního vedení nebo někde dál a třeba i více podr.rozvodnic na patře a z nich bych teprve napájel 1-f. jističi jednotlivé byty - dle dispozičního uspořádání.

G.F
Jaroslav Hasala
« Odpověď #21 kdy: 24.03.2006, 08:48 »

To Fasulis:
Pokud si představíte větší množství rozvodnic na patrech, nepřipadá mi zcela účelné tahat ke každé rozvodnici samostatný přívod, se samostatným jištěním. Na podobném principu, jak jsem výše uvedl, fungují např. přípojnicové rozvody a přeneseně také smyčkované zásuvky.
Ale nejsem projektant, vymýšlet řešení podobných věcí mi nepřísluší.

Georgis Fasulis
*

Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.

« Odpověď #22 kdy: 24.03.2006, 10:54 »

To Hasala: :-)) přesně na ty přípojnicové rozvody jsem myslel, když jsem o tom dumal :-). Problém dlouhých chodeb je mi jasný, proto jsem napsal - dle dispozičního uspořádání. Já proti smyčkování osobně nic nemám. Když o tom znovu uvažuji, dávám vám za pravdu. Koneckonců něco podobného jsem vlastně osobně navrhnul :-).
Když jsme potřebovali napájet v jednom městě několik VS v různých domech a nechtěli jsme se napojovat v každém domě zvlášť (přípojka + poplatky za jistič atd.),  navrhli jsme spol. napájecí kabel z kotelny odkud šlo i nové potrubí topení. Taky jsem vlastně jedním 3f kabelem napojoval asi 15 1f VS v jednotlivých domech smyčkováním. Jen jsem si tam musel pohrát s výpočty úbytků napětí kvůli správnému průřezu nap. kabelu (různé odběry v různých fázích v různých délkách jednoho napájecího kabelu). Ale jinak to bylo totéž, o čem se bavíme. Beru zpět, máte pravdu, nevidím v tom žádný problém. :-) O sdružený obvod ve smyslu ČSN se vlastně nejedná.

G.F
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #23 kdy: 24.03.2006, 22:40 »

Moc jsem nepochopil váš dotaz. ale co se týká sdružených obvodů, tak musí být vypínány všechny póly vázaně tj. najednou a spolu. Bytový dům s jedním  elektroměrem nevyhovuje vyhlášce energetiky, protože nemůže nikdo jiný než energetika (nebo bez jejího souhlasu) prodávat el. energii. Každý byt má mít svůj elektroměr a to i ve dvougeneračním rodinném domku.

Jaroslav Hasala
« Odpověď #24 kdy: 25.03.2006, 01:26 »

To Dunda :

váš příspěvek je trochu OT, o měření spotřeby tady nejde.
K prodeji el. energie zde vlastně ani nedochází, cena za spotřebovanou energii je nějakým způsobem zohledeněna v ceně ubytování, podobně jako u hotelů. Požadovat např. u hotelů samostatné elektroměry pro pokoje je určitě nesmysl.

Jiří Sedlmajer

« Odpověď #25 kdy: 25.03.2006, 08:15 »

To: Dunda

Já myslím, že už ten předpis, že když RD je dle kolaudace dvougenerační, tak musí být dvoje měření, že už neplatí.
A potom o tom prodeji máte pravdu, ale přeúčtovávat,např. na základě podružného měření, přece může.
Pokud se mýlím, tak mne prosím opravte.
 poklona .

KORTALL

« Odpověď #26 kdy: 15.06.2008, 09:56 »

To: Sedlmajer: pokud byl dvougenerační dům zkolaudován a jedním elektroměrem tak stačí pouze jeden elekrtoměr !  Smutek

Ano podružné měření se může provádět,ale lze se dohodnout kolik cca bude ten podružný odběratel platit a měření vypustit viz hotely a ubytovny  Úsměv

Stoupačka naležato to by myslím šlo,ale nejsem projektant jsem jen RT  tak nebudu tvrdit že je to dobré řešení.
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.026 sekund, 22 dotazů.