Jak je to s bleskem, je opravdu hromosvod ochrana?
Kamil Novák:
Citace: František Šohajda 17.07.2009, 08:56
Když jsme u těch blesků a stromů..
Hugo K.:
Dovolím si tvrdit,že to má co do činění se statickou elektřinou.
Několikrát je zde probíráno,jak je vodivý strom za deště atd.
A co blesk z čistého nebe?
Je to velice zajímavý úkaz.
Srpnové odpoledne,slunce praží,tu a tam na obloze malý,ale opravdu malý obláček.Poměrn ě silný vysušující vítr.Najednou vidím jak do vršku kopce kolem kterého jsem se plazil na kole sjela z oblohy klikatá čára a pak rána.
Být tak o 1 km blíže ,měl jsem ušpiněné spodní prádlo. ;)
J.Patúc:
Blesk je nebezpecny jav a kazdy ma z neho strach. Su vsak aj ludia, ktori su "sfanatizovani" do zachytavania bleskov. nim mame vela galerii bleskov, napr:
http://www.bourky.com/galerie/thumbnails.php?album=3
Vsimnite si, ze blesk nie je len jedna ciara, ale byva casto znacne rozvetveny s mnozstvom aj slabych vybojov, ktore dosahuju zem. Takyto rozvetveny vyboj blesku znacne komlikuje ochranu objektov. Preto tu prebiehaju tazke diskusie ako ochranit budovy a ludi pred bleskom.
Co sa tyka bleskov z "jasneho neba", tak posudte nasledujuci obrazok.
Vladimír Brok:
Citace: Miroslav Macek 17.07.2009, 08:50
Velmi bych se přimlouval za to, aby ony oblíbené oddálené jímače zde již nebyly používány.
Pane Macku a to jako proč? Proto, že se vám "jenom nějak nelíbí" a nebo proto, že máte ověřeno měřením že jsou nefunkční??
Jestli si vzpomínáte tak jste sám nedávno uveřejnil foto ze sejmuté části TV vysilače na kterém byly oddálené jimače
chránící "poziční světla" a podle viditelných stop od úderů blesků na jímačích byly velice funkční??
Brok, Ž. Brod.
Miroslav Macek:
Citace: Miroslav Macek 17.07.2009, 08:50
Velmi bych se přimlouval za to, aby ony oblíbené oddálené jímače zde již nebyly používány.
Citace: Vladimír Brok 18.07.2009, 08:31
Pane Macku a to jako proč? Proto, že se vám "jenom nějak nelíbí" a nebo proto, že máte ověřeno měřením že jsou nefunkční??
....
Já bych se jen nechtěl dožít toho, až se budou stavět vysoké železné stožáry s logem renomovaných firem vedle památných staletých líp a dubů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana