Jak je to s bleskem, je opravdu hromosvod ochrana?

<< < (4/8) > >>

Ladislav Koštejn:
To kolega Hájek:
Já jsem myslel ,že jste třeba na dovče Sorry(omluva) 8) :D ;) (dance)

Ladislav Koštejn:
To kolega Hájek:Citace: Jan Hájek  16.07.2009, 18:46

Tak jak jste již odtušil, tohoto člověka si na nic neobjednávejte, moc toho neví.
Ochranné prostory:
Svou roli při zásazích hraje i momentální vodivost vzduchu a jeho proudění, to ovšem není v normách zachyceno a lze se tomu poměrně spolehlivě chránit celokovovými budovami  ;) .
Stromy a blesk:
To je dost obsáhlá kapitola a snad jí s Daliborem dokončíme ještě letos.
Zatím se mi zdá, že ochránit strom je daleko těžší než dům a lidi.Pokud v objektu není jiný potenciál a není na něj připojen, tak máte pravdu, nicméně toto se zde řešilo už v několika jiných diskuzích a moc se mi líbilo vysvětlení kolegy Fuka.Jedná se hlavně o expansi páry ,  smůlu má ten strom při zásahu bleskem  ;)
Blesk se na každém druhu stromu projevuje odlišně, protože mají jinou strukturu kmenu.To můžete docela jednoduše srovnat na historických leteckých fotkách Prahy od roku 38.
Pro blesk je čím dál tím těžší se netrefit do něčeho co udělal člověk. Jéžišmarjá žiju  (norm),  nejsem připojenej na Matrix  >:D .

T

Těším se až to zpracujete.
nějak to blbne (zle) (zle)

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Rozmahel Vladimír  16.07.2009, 15:17

Přidám docela dobrý popis vzniku blesku od pana Popolanského. Nabízí se otázky, jak vlastně moc záleží na hodnotě uzemnění.
Celý soubor má 5M.

Určitě se najdou teoretikové,kteří praktikům zdůvodní,že je nezbytně nutné pro svedení blesku zřídit zemniče o zemním odporu právě do 10 ohmů a ne do 15 ohmů.

Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek  16.07.2009, 18:46

Stromy a blesk:
To je dost obsáhlá kapitola a snad jí s Daliborem dokončíme ještě letos.
Zatím se mi zdá, že ochránit strom je daleko těžší než dům a lidi.
........

Velmi bych se přimlouval za to, aby ony oblíbené oddálené jímače zde již nebyly používány.

František Šohajda:
Nedávno jsem byl u měření stromů obyčejným multimetrem... ..jeden pan profesor /?/ si zkoušel proměřit stromy /tím i jeden jak jsem psal výše po úderu blesku/ a údajně objevil nějakou metodu jak zjistit v jakém stavu jsou
stromy měřením odporu měřákem v různých výškách...má dodat nějakou knížečku co a jak zjistil?.....uvidím jak to bude "vyzerat"..
Jestli potvrdí úder blesku, nebo ne?....a co je uvnitř stromu, jestli se sundá nebo bude růst dál??...
Když jsme u těch blesků a stromů..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana