Ako má byť prevedené uzemnenie motorov, uvedenie na spoločný potenciál?
Miroslav Závodský:
Citace: Kamil Novák 21.06.2009, 21:12
:o
Mám aj 950kW, ale to nie je podstatne...
Miroslav Závodský:
Citace: Milan Karvánek 21.06.2009, 21:27
Pane kolego, je to krásná ukázka toho, k čemu je dobrá projektová dokumentace a to i u již provozovaných objektů. Rovněž klíčovým dokumentem je protokol o určení vnějších vlivů. Z něho, s použitím norem zjistíte jestli musíte v daném prostoru použít zvýšenou ochranu a tou je třeba právě ono pospojování. Dimenzi vodičů, ale dokonce i průměr připojovacího šroubu najdete v normách. V dobrém projektu by mělo být také dost informací.
Pán kolega, som projektant, čiže ja tie veci tvorím. Mne nemá kto poradiť. Veľa odpovedí som dostal podobných ako od vás, ale nič konkrétne. Ak viete poradiť, tak poradte konkrétne, kde a podľa akých noriem sa to počíta.
btw. hned si dopisujem do profilu projektant. Tak pardón.
Jirka Š. Svejkovský:
Motory o velkých výkonech jsou spojeny s ochranným pospojováním vodičem PE. Protože má PE zpravidla velký průřez, bude odpor malý a mechanická odolnost spoje dostatečná.
Motor bude pravděpodobně pevně spojen s nějakou uzemněnou konstrukcí nebo ukotven do betonové podlahy, která uzemnění ještě vylepší.
Pokud na motoru nenajdete svorku ochranného pospojování, pak ho nepřipojíte. Vrtat závit do patky může teoreticky znamenat ztrátu záruky.
Milan Karvánek:
Citace: Miroslav Závodský 22.06.2009, 07:59
Pán kolega, som projektant, čiže ja tie veci tvorím. Mne nemá kto poradiť. Veľa odpovedí som dostal podobných ako od vás, ale nič konkrétne. Ak viete poradiť, tak poradte konkrétne, kde a podľa akých noriem sa to počíta.
btw. hned si dopisujem do profilu projektant. Tak pardón.
No tak to potom taky pardón. Já myslel, že když dokázal základní normy vstřebat i takový elektromontér jako jsem já, tak to musí vstřebat i projektant se stejným nebo možná i vyšším vzděláním než mám já.
Já si myslím, že většinu podstatného člověk najde v souboru norem 33 2000, případně tam jsou další odkazy.
Nejdůležitější je vědět základní údaje o stvbě, jaká síť, jaké vlivy bude mít daný objekt, podle toho si stanovím způsob a stupně ochran a potom hledám jakým opatřením daný stupeň docílím, potom hledám v normě již konkrétní řešení. Já bych začal u 4-41.
Miroslav Závodský:
Vyššie vzdelanie nemám. Len prosím diskutujúcich o radu. Takže konkrétny prípad.
Zobrete 690V sústavu TN-C , motor 780kW, a vonkajšie vplyvy nebudem celé uvádzať, iba vodu AD3. Berte to ako uzavretú halu. Sú dve uzemňovacie sústavy, nakoľko rozvodňa je samostatný objekt a technológia /hala/ je vzdialená cca 30m. Počítam, že tie sústavy sú navzájom v zemi prepojené. Počítajme pohon od rozvádzača 60m. Skratový prúd Ik3max 89kA.
Ako mi vyratáte, či mám, a ak áno, tak akým vodičom vylepšiť impedančnú slučku?
Budte prosím konkrétny, keď sa to dá vyčítať jednoducho v normách.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana