Nemáte zkušenosti s vyhoření nových jističů při zkratu?

(1/3) > >>

vladimir vaněk:
Nové jističe B25/1, nejmenovaného výrobce, které jsou osazeny před elektroměrem v bytovém domě, při zkratu v bytovém zásuvkovém obvodu za jističem ITV16/1 vyhořely. Naměřené parametry v zásuvce: U=241V, Zs=0,11ohmu, Ik=2,1kA. Jistič ITV bez poškození. Nemáte s tím zkušenosti?

Jaroslav Hasala:
Už se mi něco podobného stalo. Jistič nevyhořel, ale "přivařil" se - nešel vypnout.

Podle všeho je to způsobeno nízkou impedanční smyčkou = velký zkratový proud.
Běžné jističe mají být předjištěny Gg max. 100A

BTW ten jistič bude spíše IJV.

Libor Cr.:
Co to je nejmenovaný výrobce :),  jestli je to nějaká laciná značka Čína, Polsko atd. tak se nedivím. Před elektroměry zásadně používáme kvalitní české jističe OEZ LSN a vživotě se nám ještě nestalo, že by odešly z jakehokoliv důvodu.

Štefan Beláň:
To: VaněkMěl by jste přiznat barvu a nechránit výrobce, který si to nezaslouží ba naopak. Pokud se vám něco takového stalo, je to vada výrobku. Uveďte i zkratovou odolnost jističe. Před elektroměry je doporučené používat jističe se zkratovou odolností 10kA. Ty běžné mají 6kA a některé jen 3kA (pro vnitřní instalace).Vaše údaje hovoří o impedanci na zásuvce, ale ne o impedanci  u jističe před elektroměrem. I když zkrat byl asi v místě vašeho měření, mohlo dojít k přeskoku oblouku na trase za ITV (třeba i u toho jističe u elektroměru) a tím mohl být zkratový proud mnohem větší, ne však větší než je impedance a zkratový proud u poškozeného jističe.  

Jaroslav Hasala:
To Beláň:
uvedená impedance smyčky je velmi nízká, ať už je to hodnota před nebo za jističem. Zřejmě je to hodně blízko trafa. V každém případě by jističe měli být předjištěny, tak jak jsem psal výše.

To Libor.Cr:
Zrovna tedy s OEZ LSN nemám nejlepší zkušenosti.
Několikrát se mi stalo, že se tyto jističe ručně vypnuly (po delší době v zapnutém stavu) a už nešly zapnout. Respektive páčka šla dát nahoru, ale jistič nepropouštěl. Dále šrouby na připojovacích svorkách jsou z nějakého mizerného materiálu, pokud se párkrát povolí a utáhnou, šroub se buď strhne nebo tak očeše, že už nejde povolit nebo dotáhnout. Pravda, někteří montéři pro dotahování používají tisickrát broušené šroubováky po dědečkovi a navíc mají pocit, že nikdy není šroub dost dotažený, ale u jiných jističů až takové problémy nebývají. Osobně používám hlavně jističe MOELLER (dříve F&G). Ani ty nejsou úplně bez problémů, ale dlouhodobé zkušenosti (cca 10 let) s totou značkou mám celkem dobré. Zkoušel jsem jističe OEZ, MERLIN GERIN, VYNCKIER, KOPP, SCHRACK i jiné, ale MOELLER mi vychází nejlépe.

PS: vzkaz pro firmu MOELLER: honorář mi převeďte na můj soukromý účet u GE Money Bank. :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana