Jaká byla logika ve správné poloze kolébky vypínačů?

<< < (8/11) > >>

Jan Nalezinek:
To Libor Cr.
U zásuvek to bohužel není také nařízeno.Mohu dát u TN-C fázi klidně do prava,ale musím to dodržet v celé budově.Stejně jako barevné značení vodičů-jestli seženu vodiče třeba fialové s tečkama tak je tam mohu dát a dodržel jsem normu.
Ale co etika?

Lubomír Jindra:
A co tato logika:
Lidé mají za tisíce let v podvědomí že vše co je "dole" na zemi je v klidovém stavu, moderně řečeno bez polohové energie, takže se od toho neočekává žádný děj. Naopak to co je nahoře, tam buď někdo dal, nebo to tam vyrostlo a může to spadnout, má to polohovou energii, lze očekávat nějaký děj. Odtut logika dole vypnuto, žádná akce, nic - nahoře zapnuto, energie proudí, něco.
Možná je to nejstarší elektrikářské pravildo, které má základy již v dobách kdy prvního pratátu napadlo pověsit kus prauzeného k prastropu aby mu to praharanti nesežrali :o)

Miloslav Janoušek:
To je vono

Jiří Fuksa:
Vážení pánové,
debata na úrovni jedna paní povídala.
Co si tak přečíst normu ČSN 330173 "Základní a bezpečnostní zásady pro rozhraní člověk - stroj, značení identifikaci - zásady ovládání".
Zásady pro ovládání, uspořádání a pořadí ovl. prvků musí být jednoznačné, zvláštěv jedné soustavě nebo zařízení. Ovladače a sdělovače musí být uspořádány dle normy.
Změna stavu tj. uvedení do provozu, start, zrychlení, připojení elektrického obvodu atd. se provádí směrem nahoru, doprava, otáčením vpravo, stiskem nahoře.
Toto ustanovení platí pro veškeré ovládací prvky, klasické vypínače nevyjímaje.
Tolik z ustanovení normy.
Konkrétně u vypínaču by mohlo jít o počáteční logiku dle příspěvku pana Barty, ikdyž při dnešní konstrukci domovních vypínačů je to v podstatě jedno.
Pokud se týká elektroinstala cí v sousedním Německu, nedávno nám na školení sdělili, že němci, na rozdíl od naší iniciativy, nepřevzali cca 70 dokumentů EU, protože se jim nehodily.

Miroslav Minařík:
Tak jsem koukl na polohy stavu vypnuto na americkém kontinentě a je to převážně stejně jako v Německu, tedy vypnuto nahoře. Koupil jsem si zde všechny potřebné normy k domovním instalacím, tak až bude chvilka kouknu co se píše k této problematice.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana