Jaká byla logika ve správné poloze kolébky vypínačů?
Miloslav Janoušek:
Žádná diskuse není zbytečná. Když se mi nějaká diskuse nelíbí, tak na ni nereaguji a nebo ji vůbec nečtu.
Jaroslav Hasala:
Tak jak jsem psal, poloha spínačů je zřejmě odvozená od jiných prvků, např. jističů - viděl snad někdo z vás jistič, který by spínal směrem dolů?
To Kuda:
Poloha otočných spínačů má také svoji logiku. Patrné je to u schémat. Pokud je spínač otočen kolmo k vedení, tvoří jakoby překážku - nepropouští, v zapnutém stavu jakoby propojuje oba konce vedení. Stejná orientace otočných ventilů (90°) se používá i u různých vedení - vodovodu, plynu atd. Pokud je ovládací páčka rovnoběžně s trubkou, ventil propouští.
Miloslav Janoušek:
Viděl jsem jističe zapínané směrem dolu. Bylo to v jednom bývalém státě CCCP. Když jsme přišli jednu sobotu do práce /místní měli zrovna nějaký svátek/, potřebovali jsme "elektriku". Na provizorním rozvaděči byly jističe páčkou nahoru, elektrika nešla, všude tma. Nikoho to hned nenapadlo. Až měřením napětí jsem zjistil, že jističe byly vlastně vypnuté, stačilo sepnout páčky dolů a bylo světlo. Je to asi tři roky.
Jaroslav Hasala:
Pravda, v Rusku je všechno možný... :-)
Milan Barta:
Součásti přístrojů - Konstrukce mechanických částí el. přístrojů pro 2.ročník SPŠ elektrotechnic kých str.209
....Z hlediska bezpečnosti se požaduje, aby k zapnutí el. obvodu bylo zapotřebí vykonat pohyb, který je spojen s větší spotřebou síly......
Již jsem opravdu pár let ze školy (něco přes 30), ale tohle si stále pamatuji i když přesnou citaci jsem si musel vyhledat
s pozdravem barmil
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana