Jaká byla logika ve správné poloze kolébky vypínačů?
Stanislav Pavézka :
Kolébkové spínače a ovladače se osazují ták,aby do polohy "zapnuto" bylo nutno stlačit kolébku nahoře.Páčkové spínače se osazují tak,aby se zapínaly pohybem páčky nahoru.Toto ustanovení se netýká střídavých a křížových přepínačů.Viz doporučená ČSN 33 2130 čl. 2.2.5 , odst.2.
Josef Hubáček:
Ptal jsem se jednoho známého, který se zabývá ergonomií? na důvod polohy vypínačů. Nebyl to prosím pan Svěrák z Básníků, který se zabýval pouze uložením věcí na stole. Od známého se mi dostalo následujícího vysvětlení:
Při vchodu do tmavé místnosti hledám vypínač ve směru zezdola nahoru. Narazím-li na vypínač, pokračuje ruka v pohybu směrem nahoru a sepne vypínač. Při odchodu z osvětlené místnosti vypínač vidím, napřáhnu ruku na vypínač a nechám ji spadnout po vypínači směrem dolů. Dojde k jeho vypnutí. Tolik odborníci. Nevím, zda u prvních vypínačů byli i tito vědci, ale vysvětlení se mi zdá logické.
Otakar Dosbaba:
Také může být poloha páčky/kolébky odvozena od klidové polohy dole ve smyslu klid=0=zem. Co se týká spínačů osvětlení domácích instalací, nepoužívaly se nejdříve vypínače páčkové a otočné? Kolébky přišli až později, pokud se mýlím, tak mě někdo z dříve narozených opravte. :-))
Milan Selezan:
Tlačidový vypínač je riešený tak, že vypnuť je stlačiť a tak dostať tlačidlo dole - a tak u páčky vypnúť stlačím tiež dole.
F. Kuda:
Diskuze o tomto tematu je trochu zbytečná - jiný kraj, jiný mrav, ja byl jednou u člověka, co chtěl preklápět doleva a doprava a nedokázal jsem mu to zakázat. Snad vás moc nenaštvu, ale u vypinačů s otočnou páčkou v dom. instalacích (pamatuji tu dobu, jiné snad ani nebyly) někteří elektrikáři dbali aby svislá poloha byla zapnuto, ležatá vypnuto, ale s ostatními se o tom nehádali. Přeji dobrý večer a nějaký lepší thema.
K.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana