Jaká svítidla s úspor.zdroji pro osvětlení schodiště u vícepatrových staveb ?

<< < (9/11) > >>

Jan Kremer:
Takže bych si to dovolil shrnout  ??
Brusel celé Evropě něco nařídil a teď bude čekat, jak si s tím trh (výrobci, uživatelé) poradí. Ono to nějak dopadne ... :-\ v nejhorším "ruším co jsem nařídil a nařizuji co jsem zrušil".
Obdoba "bio" přídavků do PHM - dnes je jasné, že škodlivé následky výroby biopaliv jsou podstatně vyšší než "ekologické" přínosy, ale nikdo s tím nechce nic mít, aby snad probůh někdo nežádal náhrady za zmařené investice.
Žárovkám běží pár posledních let života, rozumná (výrobně, cenově, životností, užitnými vlastnostmi [rychlost náběhu svítivosti, barva světla]) náhrada v současnosti neexistuje a spolehá se, že se "něco" vyvine (LED??). Klasický Kocourkov - však oni to lidí zaplatí, vždyť jsme to přece nařídili  (zle).

P.S. Co se týká orientace "úsporek" - je to poznatek z praxe. Pokud je orientována svisle (nejlépe paticí dolů) a pokud možno umístěna volně, tak funguje podle předpokladů. V jakékoli jiné pozici má podstatně sníženou životnost (nejhorší je šikmá orientace a navíc v uzavřeném svítidle). Souvisí to nejpravděpodob něji s chlazením elektroniky - v předchozích příspěvcích to někdo podrobněji rozebíral. Výrobci si toho jsou dobře vědomí, proto se vyrojilo tolik otevřených svítidel a klasické "koule" skoro zmizely. Co ale do průmyslu, kde musí být uzavřené svítidlo kvůli prostředí (jímky, průchody, orientační osvětlení ap.) ? Rovnocená náhrada žárovky neexistuje. Je to obdoba oněch panelákových schodišť.

P.P.S. Co se týká halogenových žárovek v praxi dovolím si otevřít nové téma.

Jan Alin:
Citace: ALCR  28.06.2009, 02:06

A svítidla se rozhodně měnit nemusí, alternativ/náhrad pro patice E27, E14, GU10, MR16, T8 a pod. bude vždy dost. Proto doporučuji se držet standardních a rozšířených patic a nepodléhat módním trendům atypických málo rozšířených patic.

No tak já mám doma svítidla se závitem E27 ale dají se do nich nacpat jen žárovky s malou baňkou takže na náhradu úsporkou mohu zapomenout.

Která země je nejblíž, bez víza a není v EU?

Dingo:
Jan Kremer: Stačí se podívat na sortiment firmy OSMONT, několik různých průmyslových svítidel mám - uzavřené se zářivkami - dřive měly tlumivku nyní je tam místo tlumivky krabička s elektronickým předřadníkem. Většinou mají ty svítidla IP54. Montují se dovnitř 9W a 13W zářivky. Dělají i nouzová světla.....
(u té firmy nepracuju - jen dávám příklad)

Jan Alin:
Citace: Dingo  08.07.2009, 14:35

Jan Kremer: Stačí se podívat na sortiment firmy OSMONT, několik různých průmyslových svítidel mám - uzavřené se zářivkami - dřive měly tlumivku nyní je tam místo tlumivky krabička s elektronickým předřadníkem. Většinou mají ty svítidla IP54. Montují se dovnitř 9W a 13W zářivky. Dělají i nouzová světla.....
(u té firmy nepracuju - jen dávám příklad)

To je výborný nápad měnit celá svítidla  ;) a 13W zářivka zcela jistě nenahradí klasickou žárovku. To je opravdu tak těžké přiznat že rovnocenná náhrada klasických žárovek v dnešní době prostě neexistuje i když existují i jiné světelné zdroje?

Jaroslav Mrázek:
Uvolněné místo na trhu rychle zaplní větnamci. Těm nějaké nařízení vadit nebude, hlavně když to sype. A ti chytřejší ještě k tomu doplní text, že se jedná o "světelný zdroj pro zvláštní účely",  který není určen k osvětlení místnosti v domácnosti kvůli svým technickým parametrům (nařízení komise č. 244/2009, článek 2, odst. 4),  případně ještě doporučené použití a bude se vesele prodávat dál. (jupi)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana