Jak správně řešit ochranu kovových vložek komínů před úderem blesku?

<< < (13/20) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Patrik Novy  14.06.2009, 12:06

Pokud mám na střeše hromosvod dle 341390 a namontuji tam klimatizační jednotku - mám ji připojit, nebo mohu použít novou normu a zhotovit oddálený jímač? Jak by to potom bylo revidováno? Dle ČSN341390 nebo nové 62305?

Citace: Jan Alin  14.06.2009, 21:34

Pokud vím tak tuhle situaci bohužel nikde nikdo neřeší.

>:( :( ;D

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  14.06.2009, 21:48

>:( :( ;D

??

Patrik Novy:
....no tak nás pane Fuk nenapínejte))))

Fuk Tomáš:
Citace: Patrik Novy  14.06.2009, 22:47

....no tak nás pane Fuk nenapínejte))))

Tohle já ale fakt nevím, co na takové případy říká norma, a samotného by mě to zajímalo.
Jestli jsou někde nějaká přechodová ustanovení či co...
Mě to zajímá věcně, jaká je za tím fyzika, jak to funguje či nefunguje, ale co přesně na takovou normově zašmodrchanou situaci říká litera zákona, to nevím.
Dovedl bych si představit, jak by takové doporučení mělo vypadat, ale jestli opravdu existuje, vydané kompetentní autoritou, to nevím.

ALCR:
     Mohli by jsme se ještě vrátit k původnímu tématu, které nebylo řádně prodiskutováno, aby jsme se dobrali nějakého všeobecně přijatelného závěru.

Na svůj příspěvek a dotazy Citace: ALCR  10.06.2009, 01:12

jsem očekával více reakcí ať pozitivních či kritických.
http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=12790.msg88040#msg88040

Poznámka k výše odkazovanému příspěvku:
     K připomínce, že v těch nákresech je vedení a jímač moc blízko komína/vložky a není dodržena dostatečná vzdálenost uvádím, že nákresy jsou čistě orientační pro představu, výšku a vzdálenost vedení a jímače berte s velkou rezervou.
     K připomínce, že oddálený jímač není 100% bezpečné řešení a bleskový výboj může přeskočit na kovovou vložku ano jistě, ale to by snad mělo řešit řádné hlavní pospojování spodku vložky a proto osobně doporučuji vodič tohoto pospojování použít min. CYA10 (CYA proto, že údajně lano snese větší proudové zatížení a dynamický ráz než drát, navíc s lanem se lépe pracuje) místo min. CY6, které cituje pro hlavní pospojování ČSN 33 2000-5-54 ed.2.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana