Jak správně řešit ochranu kovových vložek komínů před úderem blesku?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 14.06.2009, 10:20
Nikoli, i já jsem měl na mysli přímý úder blesku do hromosvodu objektu.
(Jinak bych těžko mohl mluvit o tom, že 50% se svede do místních zemničů a 50% se odvede po síti. V případě příchodu přepětí po síti přijde 100% proudu po síti a těchto 100% se nakonec, tou či onou cestou, svede do místních zemničů).
Uvažoval jsem tak, že v případě úderu do vedení " před " domem se vlna bude šířit oběma směry po vedení / odhad 50/50 / a ne jen do jednoho objektu. Je pak otázka čemu říkáme 100%.
Myslím , že v případě vypnutého chrániče při bouři již před úderem blesku, je vysoká pravděpodobnos t toho, že v případě zabrání svodičů přepětí proti rozpojené síti musí vlivem vysokého rozdílu potnciálu dojít k nevratnému poškození minimálně toho chrániče, nemluvě o zapojených spotřebičích v tomto odpojeném objektu.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 14.06.2009, 13:29
Uvažoval jsem tak, že v případě úderu do vedení " před " domem se vlna bude šířit oběma směry po vedení / odhad 50/50 / a ne jen do jednoho objektu. Je pak otázka čemu říkáme 100%.
Myslím , že v případě vypnutého chrániče při bouři již před úderem blesku, je vysoká pravděpodobnos t toho, že v případě zabrání svodičů přepětí proti rozpojené síti musí vlivem vysokého rozdílu potnciálu dojít k nevratnému poškození minimálně toho chrániče, nemluvě o zapojených spotřebičích v tomto odpojeném objektu.
Ten svodič na vstupu do objektu způsobí právě to, že (pokud to ten svodič přežije - zásah blesku do přívodního kabelu těsně před objektem je pro něj nejnáročnější) neprohoří odpadlý proudový chránič v objektu.
Je třeba si uvědomit, že ten bleskový výboj si v takové situaci cestu do všech vodičů na přívodu najde, ať chceme nebo ne, a úkolem svodiče je poskytnout mu tu cestu snadnou, aby při tom nenapáchal škody hořícím obloukem.
A nerozumím tomu, proč by odpadlý proudový chránič, odpojující spotřebiče od zasaženého venkovního přívodu, měl svým odpadnutím ohrožovat spotřebiče v objektu (pakliže jsou řádně instalovány i ty jemnější svodiče uvnitř objektu).
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 14.06.2009, 19:35
Ten svodič na vstupu do objektu způsobí právě to, že (pokud to ten svodič přežije - zásah blesku do přívodního kabelu těsně před objektem je pro něj nejnáročnější) neprohoří odpadlý proudový chránič v objektu.
U zásahu zvečí do vedení nn je to tak jak říkáte, měl jsem na mysli tu variantu zásahu do hromosvodu RD, kdy " zaberou " na HOP spojené svodiče a " povolí " cestu proudu zpět do sítě. Ta je ale rozpojena tím chráničem. Jediný " odpor sítě " pak jsou zapojené spotřebiče.
Jan Alin:
Citace: Patrik Novy 14.06.2009, 12:06
....mám ještě dotaz...a nekamenujte mně ))))))
Pokud mám na střeše hromosvod dle 341390 a namontuji tam klimatizační jednotku-mám ji připojit, nebo mohu použít novou normu a zhotovit oddálený jímač?Jak by to potom bylo revidováno?Dle ČSN341390 nebo nové 62305?
Pokud vím tak tuhle situaci bohužel nikde nikdo neřeší. Pospojit podle staré normy neodpovídá platné legislativě a vytvořit ochranu před bleskem podle nové legislativy je finančně neúnosné a někdy i nemožné protože není známa stavební konstrukce objektu. RT má zodpovědnost ale nemá se čím řídit takže je bezmocný a může v revizní zprávě jen suše konstatovat tuto skutečnost a přenést tím odpovědnost na majitele objektu.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 14.06.2009, 20:52
U zásahu zvečí do vedení nn je to tak jak říkáte, měl jsem na mysli tu variantu zásahu do hromosvodu RD, kdy " zaberou " na HOP spojené svodiče a " povolí " cestu proudu zpět do sítě. Ta je ale rozpojena tím chráničem. Jediný " odpor sítě " pak jsou zapojené spotřebiče.
Nerozumím, v čem je problém?
O vnější síť se "postará" svodič B instalovaný v HDS (před chráničem), o vnitřní síť se "postarají" svodiče C, D. Na obou stranách vypadlého centrálního chrániče budou fázové vodiče "přitaženy" k ochrannému vodiči, a přepětí v síti (tzn. mezi vodiči v obvodu) bude limitováno.
P.S. ty svodiče cestu proudu nepovolují, ale usnadňují. Proud by tam prorazil i bez nich, obloukovým výbojem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana