Jak správně řešit ochranu kovových vložek komínů před úderem blesku?
Jaroslav Ratiborský:
Zajímalo by mne jak souvisí jakási pravidla z roku 1797 z ochranou kovových vložek komínů v roce 2009.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 08.06.2009, 07:07
Osobně si myslím, že nejlepší variantou by bylo, kdyby se poslední část vložky / např.2-3m / prováděla z trvanlivého UV odolného izolantu.
Pokud se připojené spotřebiče omezí na plynové nízkoteplotní nebo kondenzační kotle, tak může být plastový klidně i celý - viz třeba http://www.brilon.cz/?download=_/dokumentace/brilon-serio.pdf
Josef Kuhn:
ACLR se ptal jak to řešíte při revizi ? Mě to taky zajímá protože se s tím problémem brzy setkám . Setkávám se s tím že je hromosvod rekonstruován ve starých domech kde je stará instalace . Je řešena vnější ochrana před bleskem ale vnitřní ne . To z důvodů že není možné provést celkovou rekonstrukci instalace z různých možných důvodů ale vnější ochrana se udělat můsí například v souvislosti s rekonstrukcí střechy. Projekt vnitřní ochranu neřeší , je možné aby projekt vnitřní ochranu neřešil? Takže vnitřní pospojení chybí , nejsou instalovány přepěťové ochrany a tak dále .
Tak jak se k tomu má správně revizní technik postavit to souvisí i s těma komíny když projekt řeší pouze vnější ochranu ?
XL:
Kdysi jsem se setkal s případem, kdy vedlejší výboj (rozštíplo to strom vedle) sjel po Al komínové vložce do domku, přes přívod k plynovému kotli vjel do rozvaděče a přes elektroměr a uzemnění HDS do země. Veškeré vedení shořelo, jističe explodovaly. Pak jsem se zajímal o to, jak to řešit (norma na oddálený hromosvod - nejlepší řešení ještě nebyla). Kontaktoval jsem i nějakého zpracovatele normy (jméno si už nepamatuji), ale dozvěděl jsem se v podstatě jen to, že norma nemůže myslet na všechno. Problém byl v připojení AL tenkostěnné hadice, žádná svorka na to asi nebyla. Dnes se již Al vložky nesmí používat. Dnes bych to řešil u nerezové oddáleným hromosvodem a přizemněním paty vložky, nebo vložkou plastovou, které již existují.
Od té doby kudy chodím, koukám po střechách. Je to již několik let, ale správně provedenou ochranu vodivé vložky komína jsem neviděl. Podobný problém bude asi i s moderními komínovými stavebnicemi, kde se jednotlivé segmenty navlékají na ocelové pruty.....
Rozmahel Vladimír:
Myslím, že odpověď na otázku ochrany komínové vložky by měl jasně definovat výrobce, nebo kominík, který ji na komín osadí. Katalog v odkazu je pěkný, ale ani slovo o tom, že by se měla řešit hromosvodní ochrana. Prostě zaplať komín a děkujeme. Je to totéž jako kovové poplastované střešní krytiny.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana