Jak správně řešit ochranu kovových vložek komínů před úderem blesku?
Jaroslav Ratiborský:
Ještě by mne zajímalo,zda existuje nějaká statistika,ze které by bylo zřejmé kolik úderů blesku do kovových vložek komínů .
Možná by někdo věděl,kde by se tyto údaje daly zjistit.
Rozmahel Vladimír:
Varianta 1 je asi lepší, tzn. pomocný jímač nebo tyč na hřebenu, nespojovat s vložkou. To vedení z pomocného jímače na komínu může odskočit např. v půlce komína a tím se zkrátí "cesta nahoru". Je to otázka vhodného konstrukčního uspořádání. Onen dovolený 1m cesty do kopce není stanoven v normě, je to jakýsi těžce prosazený údaj. o:-)
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,4039.0.html
To, ale neznamená, že 110cm už znamená opak. Je to prakticky stejný případ jako např. na rovné střeše umístěná strojovna výtahu, která může být vysoká 2 i více metrů. Mříž, která po ní jede nahoru a dolů taky nutí bleskový proud téci do kopce v případě, že úder nebude přímo do strojovny. Průřez vložky z Al, nebo nerezu je při tl.cca 0,5mm a průměru cca 100mm asi dostatečný. Zahrunutím vložky v kotelně do hl.pospojování se jistě nic nepokazí. Je to otázka konstrukčního uspořádání a tech.možností na daném místě.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 10.06.2009, 07:38
Varianta 1 je asi lepší, tzn. pomocný jímač nebo tyč na hřebenu, nespojovat s vložkou. To vedení z pomocného jímače na komínu může odskočit např. v půlce komína a tím se zkrátí "cesta nahoru".
To mi taky přijde optimální. Jen tak mě ale napadá - ten pomocný jímač nemůže být nalepený tak těsně na komín, nebyla by dodržena bezp. vzdálenost od vložky skrz obezdění.
P.S.
V některých případech by přicházelo v úvahu zkrátit (alespoň o vyčuhující část) tu kovovou vložku a nastavit ji plastem, aby nemusel být pomocný jímač tak vysoký.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 10.06.2009, 08:55
... Jen tak mě ale napadá - ten pomocný jímač nemůže být nalepený tak těsně na komín, nebyla by dodržena bezp. vzdálenost od vložky skrz obezdění.
To jsem měl právě na mysli tou délkou izolantu vložky 2-3m . Nemusela by se pak vůbec uvažovat indukce, kov zůstane hluboko dole. Bylo by vhodné takto angažovat kominíky, pokud to teplota spalin dovolí tlačit je do plastu co nejhlouběji do komína. Kominíci to je kasta, mají své cechy a tak by to mohlo začít plošně fungovat. Musí si být vědomi toho, že oni to dají na střechu a nezajistí odpovídající ochranu.
František Šohajda:
v ČSN 62305 uvádějí :
že je problém v komínu /zejména starém, kdy se topilo pevnými palivy/ a pak se převložkuje na plyn ,stávající komín je pokryt usazeninami sazí,
jejíchž vodivost může vést k tomu,že dokonce už bez deště umožňují vést
bleskový výboj o větší délce......i kdyby kominíci udělali vrchol komína z izolační
hmoty /jen by byla jímací tyč o trošku menší/....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana