Jak správně provést uzemnění hromosvodu?
Miroslav Macek:
Pardon, ještě jsem zapomněl na ty grafy.
Tady jsou:
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 09.06.2009, 10:03
Z čeho své tvrzení o 10% vyvozujete ? Vy to umíte spočítat ?
Ano, jsem si jist, že bych si to uměl odvodit. Jednodušší ale bylo nahlédnout do literatury, na grafy podobné těm Vašim. Z Vašeho grafu vlevo dole (tam je to v lepším rozlišení, než v grafu vlevo nahoře) vyplývá pro dvoumetrové tyče nárůst odporu 11% při přiblížení z 10m na 2m.
Citace: Miroslav Macek 09.06.2009, 18:14
Pokud však chceme, aby se tyto dvě tyče vzájemně neovlivňovaly - a to je u ochrany před bleskem důležité - měli bychom ...
To vzájemné ovlivňování se projevuje tím, že zemní odpor dvou takových, paralelně zapojených zemnicích tyčí, je o něco (viz ty grafy) větší, než by odpovídalo paralelnímu řazení. Nic jiného v tom není.
Nebo Vy snad víte ještě o jiném efektu "vzájemného ovlivňování"? Mohl byste to trochu rozvést, a čím je to u ochrany před bleskem důležité?
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 09.06.2009, 19:13
Ano, jsem si jist, že bych si to uměl odvodit. Jednodušší ale bylo nahlédnout do literatury, na grafy podobné těm Vašim. Z Vašeho grafu vlevo dole (tam je to v lepším rozlišení, než v grafu vlevo nahoře) vyplývá pro dvoumetrové tyče nárůst odporu 11% při přiblížení z 10m na 2m.
.........
To si teda troufáte. Výsledek (je např. v IEEE Std. 142) je velice dlouhý a složitý vzorec - evidentně to dělal někdo, kdo se tím zabývá celý život, běžný člověk z praxe by tohle sotva zvládnul.
Ty procenta tolik práce nedají - mně to stále vychází mezi 14 a 15%, nemohu si pomoci.
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 09.06.2009, 20:36
To si teda troufáte. Výsledek (je např. v IEEE Std. 142) je velice dlouhý a složitý vzorec - evidentně to dělal někdo, kdo se tím zabývá celý život, běžný člověk z praxe by tohle sotva zvládnul.
Jestli to nebude tím, že nejsem "běžný člověk z praxe" a, jak jste mi sám poradil, stále se i při svém věku vzdělávám :)
Citace: Miroslav Macek 09.06.2009, 20:36
Ty procenta tolik práce nedají - mně to stále vychází mezi 14 a 15%, nemohu si pomoci.
Máte recht, když se vezme za základ to menší číslo, tak dělá rozdíl kolem 14%.
Miroslav Macek:
Umístíme-li zemnící tyče dlouhé l=2m (v souladu se zde doporučovanou poučkou l=D) s roztečí D=2m, změní se prostor mezi tyčemi v případě úderu blesku v takové menší elektrické křeslo, neboť krok člověka lze uvažovat dlouhý cca 1m.
Stojí-li tedy dotyčný levou nohou na levé tyči a pravou nohou uprostřed mezi tyčemi, obdrží maximální krokové napětí - viz příloha.Proto doporučuji umístit tyto tyče pokud možno hodně daleko od sebe.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana