Jak správně provést uzemnění hromosvodu?

(1/7) > >>

Antonín Rychlý:
Jak správně provést instalaci uzemnění hromosvodu.
Kolega v RD provádí opravu chodníku kolem domu (zámkovou dlažbu).

Původní hromosvod : jímač na střeše a od něj po fasádě lano dolů až k přechodu do země. Asi 2m nad zemí je spoj mezi dolní a horní části.
Když jsme odkryli místo "kolem lana" nestačil jsem se divit.
Přibližně v půl metru je položena zemnící deska (30x40cm) a ten drát byl lehce jen převlečen (spíš položen) na oko této desky.
Jelikož je to určitě špatně, chtěl bych se zeptat, jak to správně udělat?

Udělal bych to asi takto: použil bych zatím dvě 2 metrové zemnící tyče.
Jednu nabiji asi půl metru od rohu domu (nevím, jestli to stačí..) do hloubky cca 2,5 metru a druhou cca 5 metrů od té první.
Obě spojím 10mm drátem (min dvě spojky) a spoje opatřím asfaltovým nátěrem.
Vše bude v hloubce cca půl metru a pak to vyvedu nahoru, kde to spojím s tím lanem od jímací tyče.

Nad zemí pak dám samozřejmě ochr. úhelník, měřící svorku a změřím zemní odpor.(doufám, že ty dvě tyče budou stačit, jinak přidám další....)

#117#  

Jan Hájek:
Podle Vašeho popisu se domnívám, že se jedná o hromosvod v předválečném provedení.
Máte dvě možnosti, buď to co tam máte opravit, ale abych pravdu řekl tak nevím podle čeho, nejstarší pojednání o hromosvodech na našem území mám z roku 1941 a tomu to také neodpovídá, nebo, jak navrhujete, provést částečné vylepšení, které také nebude odpovídat ať již současným, tak minulým normám.
Pro odpověď na Vaši otázku využiji tedy historické prameny:
1/ alespoň 2 m
2/ ve stejné jako bude jejich vršek, tedy min. 0,5 až 0,8 m
3/ asfaltovým nátěrem, nebo aktivním odháněním toho kdo ho chce poškodit
4/ stačí
To co tam, ale takto pracně uděláte stejně nebude hromosvod, pouze uzemněná tyč jedním svodem a vám se může stát to co v Jizerkách, protože budete mít v objektu víc oddělených potenciálů.
Moje doporučení je: raději vše předělat, pokud tedy i zbytek objektu není v odpovídajícím předválečném stavu.
Pokud chcete zjistit, co je to hromosvod, tak se mrkněte sem: www.kniSka.eu

Petr Doležal:
K bodu 3. Nejen chrání proti korozi, ale též označuje.

Antonín Rychlý:
To:p.Hájek

(poklona)  vám za odpověď.Kolego vi jsem taky navrhoval,aby oslovil projektanta a udělo se to podle normy. Jenže vždycky je jedná "až" o ty peníze a k ochraně života a věcí jich nějaknezbývá.. ..Zní to hrozně,ale co máte dělat,když je třeba koupit novou sekačku.... :)
V této chvíli se mi jedná o to,aby za nějaký čas nemusel znovu rozebírat chodník.Tím,pádem bude stačit nabít ještě v protilehlém rohu domu další tyč? Nebo musí být v každém rohu? Neznám normy,ale někde jsem četl,že svod by měl být co 15m po obvodu...Pak bychom jen vyvedli drát nahoru a až se udělá hromosvod jak má,tak se toto využije a nebude se muset rozbíjet dlažba...dům má 10x6m

Miroslav Macek:
Odpor jedné zemnící tyče délky 2m se dá očekávat v rozmezí 50-250 ohmů (ale může být i vyšší nebo nižší, podle místních podmínek). Odpor dvou tyčí nebude polovina, ale o něco více.
Pokud budou zemnící tyče dvě, bude dobré je dát co nejdál od sebe, aby se vzájemně neovlivňovaly (rozteč 5m je málo, chtělo by to více než 10m). Tyče by měly být mezi sebou propojeny vodorovným podzemním vodičem, který rovněž o něco zlepší celkový odpor uzemnění.
Při umístění tyče není rozhodující, zda bude tyč od domu 0,5m nebo 2m, ale důležitější bude nenapíchnout při zarážení nějaké potrubí nebo kabel v zemi.
Ideální by bylo, kdyby měl dům více svodů než jeden (po obvodu vzdálené cca 15-20m) a každý svod přirozeně navazoval na jednu zemnící tyč.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana