Je povinnost ochránit před bleskem pouze budovu, nebo je též nutno chránit uživatele parkoviště?
Martin Bureš:
vážení kolegové, zajímal by mě váš názor na řešení ochrany před bleskem v případě, že na střeše budovy se nachází nekryté parkoviště. Přičemž budova je situována v terénu tak, že z jedné strany je parkovací plocha přístupná z okolního terénu, na druhé straně je cca 8 m nad úrovní země. Otázka zní, jestli je povinnost ochránit před bleskem pouze budovu, nebo je též nutno chránit uživatele parkoviště. (poklona) za Vaše názory. S úctou Martin Bureš
Jaroslav Hasala:
Osobně bych chránil pouze budovu, u tohoto případu by to asi bylo kovové zábradlí, sloupy osvětlení - je-li tam něco takového. Na ochranu uživatelů parkoviště by připadala v úvahu nějaká oddálená soustava, což by jistě bylo realizovatelné, ale ještě jsem nic podobného neviděl a ani se mi nezdá že je to vyloženě zapotřebí. Záleží také na okolí, pokud by to byla nejvyšší stavba široko daleko, pak by asi nějaký oddálený hromosvod nebyl od věci. Ale to zřejmě nebude tento případ.
Martin Bureš:
(poklona) za váš názor, skutečně jako jímačů využiji stožárů osvětlení, což na ochranu budovy bude stačit. Bohužel v ČSN 34 1390 se možnost parkoviště na střeše neuvádí, ani nic podobného.
S pozdravem Martin Bureš
Kamil Kocián:
Dle mého názoru, by osvětlení parkoviště mělo patřit do skupiny el. zařízení vystavené přímému úderu blesku a tím nutnost přizemnit uzemňovací soustavu na hodnotu do 2ohmů. Mělo by stačit (s ohledem dle velikosti plochy parkoviště, počty svodů atd.) uzemnit nejbližší stožár osvětlení na straně budovy vystupující nad terén.
(poklona) K. Kocián.
Václav Tůma:
Řešil jsem podobný případ pomocí 6ti metrových vlajkových stožárů, dle mého názoru je zde ještě právní aspekt, zodpovědnost provozovatele parkoviště. Doporučil jsem provozovateli vytvořit provozní řád, kde by zaměstnanci byli poučeni, jak se chovat za bouřky na střeše parkoviště, v podstatě by pohyb na parkovišti byl na jejich vlastní nebezpečí, protože nic není na 100%.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana