Jaký zvolit počet svodů hromosvodu u rodinného domku s půdorysem 120m2 ?
Pavel Horský:
Existuje tabulka, která určuje pro rodinné domy běžného provozu právě třídu LPS III.
Vše co se týká hromosvodů určuji dle software pana Klimši " Hromosvody Plus" a vše doplňuji poznatky z neocenitelné internetové publikace "Kníška" od Mr. Hájka, Šalanského a Ing. Kauckého.
Jan Alin:
Citace: Pavel Horský 01.06.2009, 22:16
Existuje tabulka, která určuje pro rodinné domy běžného provozu právě třídu LPS III.
Vše co se týká hromosvodů určuji dle software pana Klimši " Hromosvody Plus" a vše doplňuji poznatky z neocenitelné internetové publikace "Kníška" od Mr. Hájka, Šalanského a Ing. Kauckého.
Kníšku znám ale tu tabulku jsem ještě neviděl. Mě by ovšem zajímal kompletní výpočet podle normy. Sám jsem ho zatím nedokázal udělat tak aby sem byl ochoten výsledku věřit. Ani žádný z projektantů které znám mi vzorový výpočet zatím nedodal. Dokonce když sem se zeptal v některých diskuzích tady tak mi už z té diskuze nepřišla jediná odpověď a to jsem si dal záležet aby byl přihlášený odběr. :(
IM:
Citace: Pavel Horský 01.06.2009, 22:01
Co má elektropřípojka společného s ochranou proti blesku?
Když tedy neberu v potaz skutečnost, že se vám do objektu dostane po vámi avizovaném, nechráněném kabelu náboj, který vám vymlátí v nejhorším případě vše, co je napojeno na celou nechráněnou elektroinstala ci.
Jak jste došel k té ochraně po přívodním kabelu? Podle čeho vám to tak bezpečně vychází?
Určoval jste někdy rizika? (zle)
Přípojka má hodně společného s ochranou proti blesku.
Pavel Horský:
Ano. Musíte ji zahrnout do ochrany objektu a to tak, že musíte zabránit vniknutí případného náboje do vnitřní elektroinstala ce pomocí vhodných přepěťových ochran.
To ale není jen problém napájecího kabelu, ale všech vedení do objektu.
Přirovnávám to k situaci, kdy osoba sedí v autě. Dokud sedí a nevystrkuje z otevřeného okénka končetiny, je vše v pořádku, pak ale v případě vystrčení končetiny a případném zásahu bleskem, dostane takovou pecku, že se v její hlavě nedohledají ani pověstné nudle, které vyletí z nosu. :D
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin 01.06.2009, 21:52
...Mně totiž mnohdy vyjde, že pokud je přípojka zemí kabelem, tak je hromosvod zbytečný.
Zbytečný? Nechtěl jste spíše říci, že (mnohdy) není nezbytně nutný?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana