Jaký zvolit počet svodů hromosvodu u rodinného domku s půdorysem 120m2 ?
Aleš Krejčí:
Řeším otázku hromosvodu u novostavby rodinného domku.
Bohužel v projektu je zmínka jen o tom, že do základů bude položena FeZn páska a bude zřízen hromosvod dle platných předpisů (toť vše :-)).
Problém nastal v tu chvíli, kdy zedníci pásku do základů vůbec nedali, takže jsem zůstal odkázán sám na sebe.
Položil jsem kolem podsklepené části (objekt je podsklepen zhruba ze dvou třetin) cca 40m FeZn 4x30 a napojil kulatinu FeZn 8 do domu pro ekvipotenciáln í svorkovnici. Přečetl jsem několik diskuzí a stáhnul a přečetl kníšku, kde jsem se dozvěděl o nutnosti chránit spony nátěrem, takže jsem každou sponu dal dvakrát a natřel dvěmi vrstvami asfaltu.
Nikde jsem se však přesně nedozvěděl, kolik by mělo být svodů pro plochu zhruba 120m2. Na domě bude valbová střecha s jedním podélným zhruba 2 m dlouhým hřebenem. Vyhoví v tomto případě pouze 1 svod, nebo by měli být alespoň dva v protilehlých rozích budovy?
Dále prosím o radu, jak postupovat při zřizování hromosvodu? Na koho se obrátit ohledně projektu? Co je přesně součástí takového projektu?
#117#
Pavel Horský:
- Strojený základový zemnič nedělají zedníci, ale elektrikáři.
- Rozměr domu cca. 10x12m=42m obvodu domu. Třída spolehlivosti systému LPS III.
U této třídy platí min. vzdálenost mezi svody 15m, takže u vás to vidím na tři svody
rovnoměrně rozmístěné.
- Vývody na připojení zkušební svorky drátem FeZn10, nebo připojení pomocí nerezových
zaváděcích tyčí ( doporučuji )
atd. atd. atd........... .........to vše je už předmětem projektu, který by měl být na celý systém
vypracován
Jan Alin:
Citace: Pavel Horský 01.06.2009, 16:49
- Rozměr domu cca. 10x12m=42m obvodu domu. Třída spolehlivosti systému LPS III.
Mohl byste upřesnit jak jste k tomu došel? Mě totiž mnohdy vyjde že pokud je přípojka zemí kabelem tak je hromosvod zbytečný.
Pavel Horský:
:D Cooooo?
Si děláte srandu? Co má elektropřípojk a společného s ochranou proti blesku? Když tedy neberu v potaz skutečnost, že se vám do objektu dostane po vámi avizovaném, nechráněném kabelu náboj, který vám vymlátí v nejhorším případě vše, co je napojeno na celou nechráněnou elektroinstala ci.
Jak jste došel k té ochraně po přívodním kabelu? Podle čeho vám to tak bezpečně vychází?
Určoval jste někdy rizika? (zle)
Jan Alin:
Citace: Pavel Horský 01.06.2009, 22:01
Určoval jste někdy rizika? (zle)
A nemohl byste místo toho smajlíka uvést váš výpočet? Já nezakrývám že v této oblasti opravdu nemám plně jasno a pochybuji o svých pokusech právě riziko vypočítat. Mimochodem proto jsem se ptal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana