Proč dochází k nežádoucímu vypínání jističe při zkratu vlákna žárovky?

<< < (2/10) > >>

Martin Šedivý:
To jsem rád že vám "svitlo" :-))  v zadání je uvedeno že se jedná o jistič před elměrem.

Štefan Beláň:
To: Nyč,
mám takový dojem, že si tady chcete hrát na školu. Pokládám vás za odborníka a tak nevěřím, že si nevíte rady.
Pokud to myslíte vážně, je jedno z řešení. Do světelného obvodu vřadit pojistku 10A. Ta určitě zareaguje rychleji, než jistič 25A před elektroměrem. Byla to kdysi dobrá praxe, používat pojistky proti zkratu. V Evropě se běžně stále používají pro svou rychlost a spolehlivou ochranu proti zkratům. Věřím, že se i u nás opět tato praxe zavede.

Miroslav Nyč:
TO: Štefan Beláň
Nevím, nevím zda se jedná v tomto případě o školní případ. Zkuste se zeptat ve svém okolí odborníků na názor k tomuto problému. Kolik z nich umí tento úkaz vysvětlit přijatelným způsobem? Myslím, že nejsem sám, komu myšlenka na uspokojivé vyřešení není lhostejná.

Abych pravdu řekl, nejsem ani o výhodnosti vašeho návrhu zcela přesvědčen. Vámi navrhované řešení se mi zdá trochu nepraktické. Neumím si totiž dost dobře představit, že bych ve stávajících bytových rozvodnicích navrhoval výměnu jističů za pojistky.

Vaší reakcí jste mně však přinutil záležitostí se více zabývat, a to na stránkách katalogů výrobců jisticích prvků. Výrobci jističů zaručují časy vypnutí zkratových proudů 10 až 5 ms, což jsou časy shodné jako u pojistek. Z vypínacích charakteristik jističů a pojistek v oblasti velkých nadproudů lze zaručit selektivitu jen do cca 0,9 nastavení zkratové spouště (v okamžiku zkratu jsou proudy mnohem vyšší). Takže podle mne Vámi navrhovaná kombinace pojistka-jistič (v uvedeném případě) by asi neplnila účel.

Spíš bych chtěl touto cestou požádat účastníky diskuse, zda někdo nezná výrobce případně typ drobných jističů s třídou omezení proudu (třídou selektivity) č. 2 nebo č. 1?  Na většině jističů je uvedena tř. 3. Dle odborné literatury toto členění existuje, ale nemohu zjistit výrobce. To by mohlo, dle mého názoru, problém řešit.

Jaroslav Hasala:
To Beláň :
Máte samozřejmě pravdu, min. vypínací čas jističe je dán jeho mechanickou konstrukcí, u pojistky v podstatě není omezen.
Přesto si myslím, že používaní pojistek pro instalace v bytech je slušně řečeno krok zpět.

vladimir vaněk:
OEZ dříve vyráběl jističe LSF s rychlou vypínací charakteristik ou (pro jištení polovodičů). Teď už je na jejich stránkách nevidím, zatím nevím jaká je náhrada.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana