Proč dochází k nežádoucímu vypínání jističe při zkratu vlákna žárovky?

<< < (3/10) > >>

Pavel Horský:
Pane Nyč,myslím si,že věnujete zbytečně moc času přílišné banalitě.Kolik rát za život se vám stane to co popisujete?

Miroslav Nyč:
TO: Horský
Souhlasím s Vámi, stane se opravdu jednou za uherský rok, že musím běžet k hlavnímu jističi.
Problémy však jsou proto, abychom je řešili. Nebo ne? A teď vážně:
V odborné literatuře jsou uvedeny v technických parametrech drobných jističů tři třídy omezení proudu (třídy selektivity 1, 2 a 3). V katalozích výrobců, které mám k dispozici však všichni uvádějí pouze třídu selektivity 3. Očekával jsem, že se najde mezi námi někdo, kdo by poradil, který výrobce tyto jističe vyrábí, případně kde by se nechaly sehnat. To by mohlo, dle mého názoru, být zajímavé řešení a jsem přesvědčen, že by nejeden elektrotechnik toto uvítal i pro svojí praxi.

Štefan Beláň:
To: Hasala,
pokud chcete skutečně řešit ochranu proti zkratu a zároveň selektivitu, tak se pojistkám nevyhnete. Neznám nic spolehlivějšíh o. Myslím, že se sortiment a výroba neustále rozšiřuje. Mám na mysli použití kombinace jističů ( proti nadproudům ) a pojistek ( proti zkratům ).

To: Nyč,
myslel jsem si to, kam míříte. Jističe pro domácnosti podle ČS EN 60898 se většinou vyrábějí ve třídě omezení 1( tj. žádné omezení nemají ). Je to otázka ceny. Záleží také na zkratové schopnosti. Čím vyšší zkratová schopnost, tím se  zvyšuje ( zhoršuje )i hodnota omezení.
Pro orientaci jistič 16A/3000A ve třídě 3, má omezení v typu B 18 kA a při 16A/10000A má omezení 90 kA.
Omezovací jističe se využívají hlavně v průmyslových provozech.
Proto jsem doporučil pro domácnost nejlevnější variantu a to pojistku, pokud opravdu chcete řešit selektivitu. Velice záleží na zkratových poměrech v místě odběru. Není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo.

Karel Kosina:
Chtěl bych trochu upřesnit příčinu zkratu v žárovce při přerušení vlákna.Nebude ani tak záležet na poloze žárovky,viděl jsem zpomalený filmový záznam,kdy přerušením vlákna vznikne oblouk,vlákno se prakticky odpařuje a vznikají vodivé páry,oblouk se tímto zvětšuje až se přenese na přívodní elektrody vlákna,kdy tímto vznikne přímý zkrat.
Jinak jsem měl obdobné obtíže,vyřešilo se to změnou jističe z 10A na 6A.

Georgis Fasulis:
Zajimavá diskuse - jestli pojistky nebo jističe. Doma mám starý rozvod - tedy pojistky a je to co do selektivity naprosto spolehlivé. Ztotožňuji se s panem Beláňem. V průmyslu zásadně navrhuji pojistky - pojistkové odpínače s válcovými pojistkami na DIN lištu. Má to velké výhody - jsou zkratuvzdorné a omezují zkrat. Pojistka přeruší zkrat dřív, než naroste první půlvlna! V tom jsou pojistky nedostižné. A pojisttky mají ještě jednu výhodu, přinejmenším v provozech - když údržbář jde dělat na pohon a potřebuje vypnout obvod, vyjme pojistky, dá si je do kapsy a má jistotu, že mu nikdo omylem nenahodí jistič (v případě, že by tam měl jistič).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana