Proč dochází k nežádoucímu vypínání jističe při zkratu vlákna žárovky?
Štefan Beláň:
To: Nyč,
proč dávám do souvislosti jistič před elektroměrem, požadavek RZ na charakteristik u "B" a vypínací čas 30s podle normy energetiky PNE 33 0000-1 ?
Je přeci velký rozdíl s jakým počítám vypínacím časem. Z toho jednoznačně vychází vypínací proud a hodnota naměřené impedance. Jestliže dodavatel používá čas 30s a odběratel čas 0,4s ( nebo max.5s )dochází na koncových bodech sítě k paradoxu, že naměřená impedance vyhovuje jištění energetiky např. poj 125A( vypínací proud Ia ccá 380A ) a pro jistič před elektroměrem odpovídá tato impedance jističi char."C" max.40A ( vypínací proud Ia ccá 400A) a pro jistič char. "B" max. 80 A ( vypínací čas Ia ccá 400A)
Převedeno na naměřenou hodnotu impedance Zsm = ccá 0,40 ohmů.
A co teprve, když se na přívodu v HDS naměří impedance ccá 1,0 ohmu a více ?
Jan Kučera:
Znám jiné rčení: jeden drátek 6A, 2 drátky 10A, na průřezu drátků nezáleží
Václav Korelus:
Pánové, polemizujeto o tom, zda před elektroměrem jistič charakteristik y B nebo C. Nekdo se dokonce s charakteristik ou C nesetkal a pochybuje o jeho povolení.
V připojovacích podmínkách ( alespoň ZČE ) je jasně napsáno, že před elměrem musí být jistič charakteristik y B nebo C do 100A. Nad 100A výhradně B.
Jelikož se zřejmě bavíte o rod. domcích a bytech, přichází v úvahu v 95% jistič 25A. Proč ne tedy C?.
Naopak pokud někomu namontujete jako odborná firma jistič 25A char. B a dotyčný bude mít třeba okružní pilu ( cirkulárku ) cca 3-5kW, tak vám asi při zapnutí "poděkuje". Každý nemá spouštěcí regulaci.
Jaroslav Ferst:
Tak jsme se s p.kolegou Beláněm (a zřejmě i s dalšími) shodli, že logické vysvětlení neexistuje. Za nejpravděpodob nější bych také pokládal hypotézu o monopolu. Zatím mi totiž není známo, že by mimo ZČE v jiných krajích byly jističe s charakteristik ou C pro distributora přijatelné a to bez zjevné spojitosti s impedancí smyčky a vypínacími časy.
Podstata věci nám nějak utekla, tak se k ní vrátím: jestli při přehoření vlákna žárovky vyběhne i hlavní jistič, buď musím dostupným způsobem zlepšit selektivitu jištění, i kdyby to mělo být zařazením pojistky, která nebude mít jiný účel, než "předběhnout" ostatní jisticí prvky, nebo nákupem dlouhoživotnos tních žárovek, ať se nenalítám.
Někdy se totiž v prodeji objeví série, po které mají kolem majáků víc trosečníků. A to už i u značek, které jsem dosud pokládal za dobré a spolehlivé.
Tomáš Novotný:
No, nejsem ani zastánce ani odpůrce pojistek. Ale fakt je, že v téhle situaci jsou docela účinné. Trochu mě zarazil názor jednoho RT z okolí, že pojistky ano, ale jen klasické šroubovací. Pojistkové odpínače jsou podle něj určeny jen pro kvalifikovanou obsluhu a do běžné domovní instalace nepatří ?!?!
Takže by mě zajímal názor zdejších revizních techniků, jak to vlastně je. Mě to připadá postavené na hlavu - ty odpínače jsou podle mého daleko bezpečnější, než klasické.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana