Proč dochází k nežádoucímu vypínání jističe při zkratu vlákna žárovky?
Pavel Horský:
To Beláň:
zajímalo by mě tedy vaše technické a logické vysvětlení opravy pojistky.
Jinak se na mě nezlobte,já vám ty pojistky neberu.Jen mám prostě na věc jiný názor a to snad mohu?
Martin Šedivý:
Pana Beláně jsem jasně pochopil. Pane Horský, Vaše gramatika je také zajímavá - obuvy, přezkočil, ale to ostatně nemění nic na Vašich odborných znalostech. váš názor vám snad nikdo neupírá, nebuďte proto ublížený.
Jaroslav Hasala:
Problémy s nežádoucím vypínáním jsou také dost závislé na zkratových poměrech v místě, laicky řečeno, jak daleko jste od trafa - čím dále, tím "lépe".
Jinak, jak jsem psal na jiném místě, v tomto případě budu problém řešit, až nastane, takže pokud jde opravdu o vyjímečnou událost, asi nemá smysl se s tím v běžných podmínkách zabývat.
Miloslav Janoušek:
Pánové, pohyb je zdravý, taková procházka k nahození jističe nemůže uškodit.
Jaroslav Ferst:
To Hasala: proč RZ vyžadují u HJ obytných objektů charakteristik u B?
Zkusím to stručně na příkladu jističe LSN, pokud si pamatuji vše podstatné: už jističe B mají smluvený vypínací proud 1,13 In, ale po dobu 2 hodin vydrží tepelná spoušť (samozřejmě podle teploty v rozvodnici) až 1,45 In, ale bez proudových rázů. Elektromagneti cká spoušť musí vypnout trojnásobek jmenovitého proudu do 45s (pro In do 25A), resp. do 90s pro In>32A.
Takže můžete odebírat místo 25A po určitou dobu 28A, ale také 36A. Má-li jistič pak čas vychladnout, můžete ten odběr zopakovat víckrát denně, zejména, pokud je odběr skutečně rovnoměrně rozdělený do všech tří fází.
V případě, že se v tomto proudu objeví spouštěcí rázy (motory apod.), jistič vypadne určitě hned. Ale s "céčkovým" už k tomu dojít nemusí, aspoň ne pokaždé, do pětinásobku jmenovitého proudu nemusí vypnout 15s, takže motory s lehkým rozběhem ho nechají chladným.
Ze všech technických vysvětlení, která jsem slyšel, pokládám za nejrozumnější, že časté vypínání HJ snižuje spolehlivost jističe, bude třeba jeho častější výměna a nezřídka přitom vypadne pojistka v přípojkové skříni. A uznávám i menší riziko dlouhodobého přetížení vedení distribuční sítě nn, jejíž výpadky by postihly větší počet odběratelů.
Ať už je oficiální zdůvodnění jakékoliv, jde o finance. Vypadává hlavní jistič? Zažádejte si o zvýšení hodnoty a hlavně plaťte sazbu za vyšší jmenovitý proud hlavního jističe.
Mimochodem - už jsem v několika případech zjistil, že odběratel s přímotopy kvůli vypadávání nechal zvýšit HJ ze 32A na 50A, platil za tuto hodnotu, ale v přípojkové skříni byly pracovníkem RZ osazeny pojistky nožovky 40A. Když v zimě vypochodovaly, přišlo se na to. S reklamací neuspěl - platí se z jističe, nikoliv z jemu předřazených pojistek.
Docela bych uvítal, kdyby se tu objevil někdo za distributory a jednoznačně a jasně to vysvětlil, bude toho určitě na samostatné téma.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana