Proč dochází k nežádoucímu vypínání jističe při zkratu vlákna žárovky?
Pavel Horský:
O použití pojistek v průmyslu je to snad bez debat.Zde se ale jedná o použití pojistek v bytovém rozvaděči a to se na mě nezlobte-pan Hasala to napsal přesně!Taky mám pocit,že bych udělal rázný krok zpět!Pojistka má totiž taky jednu obrovskou nevýhodu.Když vám jednou za čas shoří,tak jako na potvoru zrovna nemáte novou a nebo ji někde máte,ale ani za boha si nemůžete vzpomenout kde."Odborník" pak vezme starou pojistku,rozebere ji a opraví cca.třemi drátky z vodiče,který mu zbyl ve skříni po instalaci reproduktorů v obýváku.Proč třemi drátky?No přece,jak říkali staří mazáci a podnikový fachmani(JZD,OSP.....),co drátek-to přibližně 3A.
Karel Kosina:
Dovolím si doplnit proč třemi drátky.Jak uvedeno,že říkali staří mazáci a podnikový fachmani,co drátek-to přibližně 3A a znal jsem hodně takových co dodávali-a ještě jeden pro jistotu:-)
Štefan Beláň:
Jak jsem už dříve uvedl, pokud chci vyřešit selektivitu a neběhat občas k elektroměru, tak jediné řešení je pojistka. Selektivní jistič do domácnosti nepřipadá z hlediska ceny v úvahu. Nezdá se mi jako krok zpět, použit do bytové rozvodnice pojistku ( například TITAN a pod.), předřazenou všem jističům. Pojistka by měla pouze korespondovat s předřazenou pojistkou v HDS. Jističe není nutno z hlediska selektivity brát v úvahu.
Nikde jsem neuvedl použití jen pojistek !
I když si v případě nouze pomůžu opravou chybějící pojistky, nic tím neohrozím, pouze nebude dočasně zaručena selektivita. Ochrana proti dotyku a nadproudům bude neustále zajištěna jističi.
Pavel Horský:
To Beláň:já jsem taky nepsal že bych použil jen pojistky.Já jsem snad jasně napsal,že jsem zásadně proti pojistkám v bytovém rozvaděči a to ať už jsou tam solo nebo jako předřazení jističe.
A s tou opravou pojistek si určitě děláte srandu!Za to by jste vylít od závěrečných zkoušek takovým fofrem,že by jste se nedotknul nohama podlahy.Je jasné,že si opravil pojistku za své praxe asi každý starší elektrikář,ale nebudu to zde určitě doporučovat!!
Štefan Beláň:
To: Horský,
chce to lépe číst a přemýšlet o napsaném. Když říkám použití pojistky jako prvek zajišťující pouze selektivitu a žádné jiné využití, tak nechápu Vaše rozčílení. Ještě jsem nikdy od žádných zkoušek nevylítl. Své názory jsem si vždy logicky i technicky odůvodnil a obhájil.
Jestli tam ta pojistka je nebo není, je z hlediska bezpečnosti úplně jedno!!
Jediné vysvětlení pro vaše rozčílení je, že vůbec nechápete o čem je řeč.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana