Jak odstranit napětí na PEN, které způsobuje brnění ve sprše?

<< < (4/5) > >>

Zdeněk Halabica:
 (poklona)  před léty jsem řešil stejný problém. Půl roku po dokončení nové elektroinstala ce ,  dle nových norem( vše pospojováno ,  vše pod chrániči). Po týdenním hledání problému, jsem zjistil vyšší napětí v zásuvkach až 255V přístrojem METEX, ale jen někdy. Spolu s revizním technikem ,  který mi revizi provedl ,  jsme použily stejnou metodu - 50m vodiču zapíchnutého od domu a všechny "brnící " pospojované části vodovodu měly proti tomuto vodiči cca 10V. Provedli jsme ještě měření napětí záznamovým přístrojem Simon flex 341 a problem byl vyřešen. Zjistily jsme plovoucí napětí v síti od 170V do 265V, které jsem graficky zaslal přes zákazníka Čezu a  problem byl do druhého dne vyřešen. Zjistily upálený vodič PEN cca 300m od domu. Na této trase byly napojeny pouze dva domy.  (poklona)  Přemdu.

P.S. Někde ten záznam s přístroje mám, až ho najdu zašlu ho všem.

Rozmahel Vladimír:
Myslím, že kdyby ten váš RT provedl měření impedance Vašeho přívodu nn, tak závadu zjistil okamžitě.

Jan Franěk:
Přikláním se také k špatnému PEN v síti, nebo volný vodič někde cestou od pojistek k domovnímu rozvaděči.
Jen mi přijde divné, že pokud máte správně pospojení, naměříte nějaký rozdíl (napětí) mezi sprchou a zásuvkou. Právě vadné pospojení bylo už několikrát příčinou podobných problémů hlavně ve starých instalacích TN-C. Oprava, nebo dodělání pospojení problém většinou odstranilo.
Ještě zkuste třeba udělat provizorní uzemění (trubka, kolík, připojit ke slopku plotu a pod.) ,  spojit to s PEN nebo PE u vás v rozvaděči a znovu provést měření. Pokud to pomůže, může to být cesta k odstranění problému.

Premda:
 (poklona)  - ozývám se po kratší odmlce, abych se podělil s mými dalšími výsledky měření:
- odpojil jsem všechny uzemnění a měřil revizním přístrojem zemní odpory - svod hromosvodu č.1: 5ohmu,  č.2: 6ohmu,  zemní odpor na zemniči pod rozvadečem: 2ohmy - poté jsem vše spojil dokupy a naměřil 2ohmy - poté jsem připojil žlutozelený drát vedoucí na PEN lištu do rozvadeče a naměřil 1-2ohmy..

- Impedanční smyčka přivodního kabelu - po odpojení PEN vodiče a vyšroubování pojistek: L1,L2,L3 - vše okolo 0,48-0,50 ohm...

- Sledována síť přístrojem SIMON FLEX 341 - po dobu cca 30hodin - vše celkem OK - v jednom okamžiku tam byla hodnota 245V - nejmenší cca 223V - jinak plus mínus to je v normě...

- dále jsem neměřil impedanční smyčky v jednotlivých zásuvkách - na to se chystám hned jakmile budu mít možnost - to mě nenapadlo  :D - tímto  (poklona)  Zdeňka  ;)

- abych ještě doplnil - mezi kolíkem zásuvky a sprchou samozřejmě nenaměřím žádné napětí - asi jsem se špatně vyjádřil - tedy mezi kolíkem zásuvky a sprchou naměřím 0V - ALE mezi mou "provizorní zemí" a kolíkem zásuvky, anebo sprchou naměřím stejné hodnoty - tj. zvyšující se se zapnutými spotřebiči - z toho usuzuju, že pospojování je OK - nehledě na to, že sprchový kout je zděný - resp. vykachlíkovaný ....

PS: stále to jemně šimrá  :)

Přemysl Halabica:
Ještě jedna věc - vše od přívodu kabelu AYKY 4x25mm až po poslední jistič v rozvaděči je dotaženo... nedotáhl jsem ani o jedinou otáčku...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana