Jak odstranit napětí na PEN, které způsobuje brnění ve sprše?
Premda:
Nastíním situaci:
Jedná se o rodinný dům - na počátku bylo zjištěno, že při sprchování ve VYKACHLÍKOVANÉ M sprchovém koutě mírně probíjí baterie - resp. sprcha - stane se tak nejčastěji pokud se dotknu jazykem, na poraněné místo atd...
tak jsme laborovali a laborovali - vypínali a zapínali bojler a došli k následujícímu - to napětí (brnění) se neobjevuje POUZE ve sprše -
tudíž není chyba v ochranném pospojování, ale na všech bateriích v domě!
Pouze tím, že člověk je na mokré podlaze a dokonale uzemněn - to občas pocítí - na jiných bateriích v domě pouze pokud se "vhodně postaví na podlahu" ...
to mě vedlo k úvaze, že někde probíjí nějaký kabel na trubky -
které jsou kvalitně pospojovány ( osobně jsem kontroloval.. ) -
ještě jsem zapoměl dodat, ze se jedná o TN-C síť , ale když jsme různě zkoušeli a při vypnutí bojleru se napětí ztratilo (měřeno multimetrem METEX) -
dospěl jsem k názoru, že něco bude špatně na bojleru ...
inu znovu jsem proměřil vše na bojleru -
izolační stav spirály - v pořádku,
uzemnění - v pořádku -
prostě vše OK!
Nebylo mi to stále jasné -
až jsme najednou zkusili následující -
opět jsem šel do sprchy a měřil - při vypnutém bojleru bylo cca 1V -
což bylo divné ...
zapli jsme bojler ...
2,5V ...
zapli jsme varnou konvici -
3,5V - a zapli jsme varnou desku na MAX výkon a naměřil jsem cca 6V!
takže jsem už tušil, že problém bude v přívodním PEN vodiči?
natáhnul jsem si nezávislo zem -
zapíchl do země cca 20metrů od domu a měřil -
nezávislá zem a fáze ukazovala 230V, nezávislá zem a PEN vodič ukazoval 2V -
při zaplém bojleru -
a při zvyšující se zátěži se samozřejmě napětí zvětšovalo ...
je to jasné -
nahlásil jsem odplombování -
vše zkontroloval -
nebylo co dotahovat -
vše OK!
odpojil jsem tedy přívodní pojistky a PEN vodič tažený z cca 30metrů vzdáleného sloupu -
a naměřil proti naší nezávislé zemi -
při odpojeném napěti cca 2V!
co s tím?
Jak postupovat?
Hlásil jsem poruchu ČEZU, ale paní se moc netvářila -
že to oznámí -
jsem zvědavý jestli mne kontaktují ...
mě tedy zajímá jak je to možné -
zdali podle mého popisu opravdu bude chyba u ČEZU anebo kde hledat závadu?
poslední důležitá informace -
rodinný dům sousedí s trafostanicí -
ze které je napojena čerpačka pro jeden velký podnik - 22kV ...
i zde může být možná zakopaný pes?
#uft#
Fuk Tomáš:
Citace: Premda 20.05.2009, 22:01
...jsme různě zkoušeli a při vypnutí bojleru se napětí ztratilo ( měřeno multimetrem METEX ) - dospěl jsem k názoru, že něco bude špatně na bojleru... inu znovu jsem proměřil vše na bojleru - izolační stav spirály - v pořádku, uzemnění - v pořádku - prostě vše OK!! Nebylo mi to stále jasné - až jsme najednou zkusili následující - opět jsem šel do sprchy a měřil - při vypnutém bojleru bylo cca 1V - což bylo divné...zapli jsme bojler...2,5V.... zapli jsme varnou konvici - 3,5V - a zapli jsme varnou desku na MAX výkon a naměřil jsem cca 6V!!
V této fázi pokusů jste měřil napětí ČEHO proti ČEMU? Napětí na příslušné baterii proti kolíku na nejbližší zásuvce, nebo jak?
Premda:
V teto fazi jsem meril napeti mezi "sebou" a baterii - resp. pokud jsem prilozil na PEN vodic v blizke zasuvce jeden hrot a na baterii ve sprse druhy hrot - napeti to ukazovalo - a cim vetsi zatez - tim vetsi napeti...
Fuk Tomáš:
Citace: Premda 20.05.2009, 22:44
V teto fazi jsem meril napeti mezi "sebou" a baterii - resp. pokud jsem prilozil na PEN vodic v blizke zasuvce jeden hrot a na baterii ve sprse druhy hrot - napeti to ukazovalo - a cim vetsi zatez - tim vetsi napeti...
Tak to tam máte něco špatně. Pokud byste měl ochranný kolík na nejbližší zásuvce, i tu baterii, zapojené do doplňkového ochranného pospojování, tak mezi nimi nemůžete naměřit nic (nebo, ať nežeru, 0,1 V).
Jaroslav Hasala:
Nějaké malé napětí se PEN vodiči (proti zemi) může objevit. Většinou to souvisí s nekvalitním uzemněním. Napětí na PEN vodiči by potom stoupalo se zatížením PEN vodiče - což bude zřejmě i tento případ.
Pokud bude PEN vodič připojen k dobrému uzemnění, mělo by to se to tím vyřešit.
Také by jste měl ověřit to "kvalitní pospojování" trubek. Pokud jsou dobře spojené s PEN, mělo by to být na stejném potenciálu.
Dále by bylo vhodné ověřit "impedace poruchové smyčky", nejlépe při odpojených spotřebičích (připojené spotřebiče mohou zkreslovat výsledky měření).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana