Jaký je rozdíl mezi hlavním a doplňujícím pospojováním?
Radim Strycharski:
To:Jirous
Píšete, že máte kovové rozvody vody a topení a že máte i hlavní pospojování. V tomto směru nová ČSN 33 2000-7-701 ed.2 je celkem jasná. Cituji:
V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, připojují se k doplňujícímu ochrannému pospojování tyto cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou:
-kovové části vodovodu a odpadu
-kovové části vytápění a kovové části klimatizačního zařízení
-kovové části plynovodu
Čili tyto části v koupelně znovu pospojovat nemusíte. Může se sice stát, že někdo během doby ústřední topení rozpojí, ale v tom případě má dotyčný montér provést určitá opatření. A navíc by ve Vašem případě toto přerušení mělo v podstatě charakter "druhé poruchy", proti které se nechráníme - jak píše pan Rozmahel, dalo by se takové sichrování pak nabalovat na cokoli dalšího.
Georgis Fasulis:
Radim Strycharski:
Normu citujete dobře, ale já s tím přesto docela rozhodně nesouhlasím!
1) Právě z důvodu který uvádíte můžete do kopelnY přivést nebezpečný potenciál. Spoléhat se na nějáké montéry navíc neelektrikáře je přinejmenším nezodpovědné. Zvláště v bytových domech je pak nepospojování přímo v koupelnách rovnou HAZARD!
2) Doplňujícím pospojováním v koupelně předcházím nebezpečnému dotyku bez ohledu na to, jestli mám cizí vodivé části někde spojeny, uzemněny atd. Mám tedy MNOHEM VYŠŠÍ bezpečnostní jistotu!
3) V neposlední řadě ČSN 332000-5-54 Ed.2 to pospojování přímo doporučuje i v případě, který rozebíráme!
tedy i když máte uvedená potrubí uzemněná a spojená v rámci HOP někde dole. Viz obr. B.54.1 (v příloze)
Můj závěr projektanta tedy je:
NA DOPLŇUJÍCÍ POSPOJOVÁNÍ V KOUPELNĚ PŘIPOJIT I ZMÍNĚNÁ POTRUBÍ!
Nic se tím nezkazí a rapidně to zvýší bezpečnost!
Rozmahel Vladimír:
Obojí je správně, ale u Vašeho obrázku informativní přílohy je C5 v přízemí systém topení a C6 nahoře v koupelně případná kovová voda. :-\
Georgis Fasulis:
To Rozmahel: Ale to je přece jedno. Obrázek z normy znázorňuje dole hlavní ochranné pospojování médií vstupujících do objektu - mezi nimi je i C1 - voda - vstupující do objektu. Ta voda je pak samozřejmě rozvedena po objektu. Přesto je v koupelně znovu pospojena - doplňujícím pospojováním!
Přece mi nechcete tvrdit, že byste v paneláku ve sklepě připojil vstupní vodovodní potrubí na HOP, a pak ve všech kopelnách už vodovodní porubí nechal bez pospojování??
František Šohajda:
Také záleží jestli je něco dostatečně izolováno stavebně /třeba železná vana v koupelně/
pokud je koulena celá v plastu a jenom vana železná a dostatečně izolována třeba zdí tak pokud jí připojíme tak na ní zbytečně můžeme zavléci potenciál a je nebezpečnější jak když ji necháme nepřipojenou ! /bude riziko zavlečení u nespojené daleko nižšší/...musíme zohledňovat místo od místa....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana