Jaký je rozdíl mezi hlavním a doplňujícím pospojováním?

<< < (8/9) > >>

Georgis Fasulis:
To Jirous: Jednotné názory odborníků budete mít v zásadních otázkách a někdy ani tam ne.
Ale v niancích, které jdou třeba nad rámec normy se odborníci nikdy neshodnou. Je jen na každém, jak se rozhodne. Myslím, že je to tak dnes se vším, nejen v elektrice.
Co se týká mého názoru na věc, jako projektant říkám:

Koupelna je specifický prostor. Dle všech dosavadních norem včetně té, která končí platnost teprve letos v září, nařizovaly povinnost pospojování v koupelně nezávisle na ostatních opatřeních.

Ta povinnost je tam i dnes - v nové normě, jen tam je nepřímo, a dle mého nešťastně, ten dovětek z kterého ostatní kolegové usoudili, že dnes je pospojování v koupelně PŘEŽITEK - já s tím ale nesouhlasím.

Místní doplňující pospojování chrání určitý prostor - proto se mu říká doplňující - doplňuje.
Proto osobně toto opatření nepokládám za nesmysl, ani když doplňuje hlavní pospojování kdesi ve sklepě.

Ostatně v ČSN 332000-4-41 Ed.2  se píše:

"415.2.1 Doplňující ochranné pospojování musí zahrnovat všechny neživé části upevněných zařízení současně
přístupné dotyku a cizí vodivé části včetně, pokud je to proveditelné, hlavních kovových armatur železobeton."

Tatéž norma píše v jiném článku o povinnosti (hlavního) ochranného pospojování v každém objektu. Proč by tedy tato norma psala ještě o doplň. pospojování jako doplňkové ochraně?

Já to chápu tak, že bez ohledu na HOP, se u doplňujícího pospojování prostě musí znovu všechno pospojovat v tom prostoru, který potřebuji touto doplň. ochranou ochránit.

Pane Jirousi, je jen na vás, jak se rozhodnete.  :)

Tomáš Jarovec: Naprosto souhlasím, přesně tak to vidím i já - proboha - těch pár metrů drátů mě přece nezabije.

Pavel Jirous:
Pane Fasulis,souhlasím s Vámi a  (poklona)  za Vaše názory.
A jak píše p.Jarovec :"proboha - těch pár metrů drátů mě přece nezabije" je také pravda.... (jednicka)

Kamil Novák:
Citace: Pavel Jirous  18.05.2009, 08:18

...ale když někdo potřebuje pouze pořešit novou koupelnu,tak asi těžko bude mít projekt :)

Pak ovšem stejně těžko může být provedena výchozí revize.  (no)
Jestliže se tedy bavíme v rámci daných pravidel.  (norm)

BTW : je ale otázka, jestli pojmem Projekt myslíme totéž.  :-\

Pavel Horský:
A jsme opět u toho. Projekt - neprojekt..... ............st ále do nekonečna omílaný problém. A přitom jak by to bylo jednoduché, kdyby každý dodržoval základní pravidla. Pak by se tu nemuseli do nekonečna řešit stále stejné věci.  (zle)

František Šohajda:
Projekt je projekt...!!
Ale........!!stojí "hodně" peněz a český člověk rád šetří.. :'( :'(
Pak se lidé ptají co a jak a kde???

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana