Jaké má být bezpečné osvětlení nad umyvadlem?
František Bernard:
Pane Koleso: Podle ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 čl. 701.415.1 musí být všechny obvody v koupelně vybaveny proudovým chrániče s Id max. 30 mA. Mimo některé výjimky tam uvedené.
Michal Kolesa:
Díky, rád seněco dovím
Jmenujte nějaké vyjímky
Georgis Fasulis:
Vážený pane Koleso,
pokud někdo předělává koupelnu dnes, měl by postupovat podle nové normy. Souběh norem se dělá proto, aby ta nová vešla v širokou povědomost a aby stavby, které jsou v době změn příslušné normy již naprojektovány či rozestavěny, mohly být podle této PD i bez problému dodělány a nemusely se narychlo přizpůsobovat změnám. Proto se zavádí doba překrytí norem a činí obvykle okolo 2 let.
Kolegové zde proto správně popisují stav, který nařizuje nová norma.
Připomínám, že stará norma pozbyde své platnosti už letos 1. září!
Ty výjimky, kdy nemusí být podle ČSN 332000-7-701 ed.2 proudový chránič jsou následující:
Proudový chránič se nevyžaduje pouze pro tyto obvody:
– u kterých je jako ochranného opatření použito ochrany elektrickým oddělením, kdy pro každé elektrické zařízení je zřízen samostatně napájený obvod;
– u kterých je jako ochranného opatření použito SELV nebo PELV.
Hezký víkend. :)
maxidag:
Vážení kolegové
moc vám (poklona) za informace, celkem jste mi v tom udělali jasno, problém, je že kabely které jsem tahal do koupelny jsou už pod omítkou asi tak 3 roky, koupelna zatím nebyla zrekonstruován a. Nyní tu rekonstrukci provádím a speciální okruh pro světla v koupelně nemám. Zásuvky pro koupelnu mám samozřejmě napojené na patřičný poroudový chránič 16A a vyp proudem 30mA.
Protože světla do koupelny jsou propojeny s světli v dalších dvou pokojích a chodbě tak bz to znamenalo dát celý tento okruh na protoudový chránič.
Tak torchu mi něco říká že to není moc dobré řešení. Mohl bz s emi tedz někto ještě vzjádřit k tomuto? Klidně si ten jeden prodový chránič na 10A s 30mA koupím místo v rozvaděči ještěš mám, ale je takové provedení ok?
Mnohokráte vám (poklona) za vaše odpovědi.
Zdraví Dag
Kamil Táborský:
A ty světla v pokoji a na chodbě jsou v soustavě TN-C nebo TN-S? Co takhle rovnou přepojit všechny jističe v rozvodnici tak,aby byly až za proudovým chráničem. Kupovat nový chránič ,když už v rozvodnici jeden máte je zbytečné
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana