Jaké má být bezpečné osvětlení nad umyvadlem?
Georgis Fasulis:
maxidag: To něco vám to říká blbě. Podle mne je to naopak to nejlepší řešení. Tím, že pověsíte celý světelný okruh (koupelna, pokoj, chodba) na společný proudový chránič, budetete to mít v souladu s novou ČSN a ještě zvýšíte bezpečnost těch ostatních svítidel.
Pokud byste postupoval podle staré normy (stále až do 09/2009 platné), - tedy bez pr. chrániče, pak byste ale zase nesměl mít to světlo kovové.
Zde citace z původní ČSN z r.1997:
701.55 N1
b) V umývacím prostoru má být umístěno svítidlo tak, aby jeho spodní okraj byl alespoň 1,8 m na podlahou.
Světelný zdroj svítidla musí být kryt ochranným sklem. Všechny vnější části svítidla, které jsou níže
než 2,5 m nad podlahou, musí být z trvanlivého izolantu.
Rozhodnutí je jen na vás.
maxidag:
Moc vám (poklona) , jdu si koupit proudový chránič :D sice to něco stojí, ale tohle za to stojí.
Moc vám (poklona) za konzultace.
Zdraví Dag
Georgis Fasulis:
Rádo se stalo. :-)
Jinak - rozumné rozhodnutí. :)
maxidag:
Sakra, tak jsem zjistil že jsem tu elektro instalaci udělal asi špatně, natahl jsem si ke světlum jen Nulak a Fazi, pracovní vodič tam není :(.
Chtěl jsem se zeptat, zda by šlo udělat aby v koupelně bylo jedno světlo připojeno na okruh pro zásuvky? To asi norma nepovoluje, co? Okruhy musí být odděleny. Jajaj to je perepetie. No to je tak, když se neudělá celá rekonstrukce uplně najednou :(.
Situace si ale vyžaduje, aby světla u zrcadla byla níže.
No mě asi klepne, natahovat novej kabel z rozvaděče je šilený zasah.
Takže se zeptám ještě jednou, lze s přimhouřením oka zapojit jedno světlo u zrcadla na zasuvkový okruh, kde mám proudový chránič?
(poklona) za odpověď, jaja jak ne, tak fakt nevím co s tím....
Zdraví Dag
#112# oprava na QWERTZ
Georgis Fasulis:
To maxidag:
Píšete, že jste si natáhnul ke světlu jen nulák a fázi a že tam chybí pracovní vodič! Podle toho jsem nabyl dojmu, že se v elektrice moc nevyznáte. Nulák a fáze - správněji střední vodič a fázový vodič jsou právě pracovní vodiče! To, co vám tam evidentně chybí, je to nejdůležitější - uzemněný vodič ochranný - "PE" - zelenožluté barvy.
Pokud máte u zrcadla světla kovová, musí být ke světlům přivedeny vodiče celkem 3! Dva pracovní - fázový (černé či hnědé barvy) a střední (dříve nazývaný nulák světle modré barvy) a jeden vodič ochranný zelenožluté barvy.
Co se týká společného okruhu světla a zásuvky, neměl by být problém - norma to nezakazuje. Takže to klidně ze zmíněné zásuvky můžete napojit. Musíte ale snížit jištění okruhu z 16A na 10A. Světla se totiž obvykle tahají vodiči 1,5 mm2 a rovněž vypinače jsou dělány na 10A.
Proto byste měl tento okruh odjistit jističem 10A. Pokud na zás. okruhu nebudete připojovat žádné výkonově náročné spotřebiče, neměl by být problém.
Samozřejmě celý okruh musí být chráněn proudovým chráničem.
Radím vám upřimně - raději si nechte zkontrolovat instalaci odborníkem.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana