Lze při projektování hromosvodu používat kombinaci platné a neplatné normy ?
Jaroslav Ratiborský:
Já pokud bych psal názor tak bych ten konec upravil takto:
Ti lidé snad chtějí i v 21.století používat zdravý selský rozum.
To Přiklopil:Vaše odpověď mne velmi zaujala a má velmi zajímavý závěr.
Jan Hájek:
To: Přiklopil
To není jen česká specialita, jedná se o celosvětový standard. ;)
Moje oblíbená věta ze Simpsonových spec.čarodějný díl:
Umí násobit dvouciferná čísla, je to čarodějnice!
Jaroslav Ratiborský:
Pokusil jsem se vyhledat Vámi uváděný termín
Obecně nezávazná technická norma,ale ve vyhledávači se mi zobrazilo spousta článků,ale definice tohoto pojmu ne.
Ale možná hledám špatně.
Jan Hájek:
třebas tento článek http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=3274
Nebo Milanova část cca od strany 200 KníŠky 2.0 www.kniSka.eu/kniska
Jiří Přiklopil:
Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky stanoví, že české technické normy (ČSN) nejsou obecně závazné. Obecnou závazností se rozumí povinnost dodržovat ČSN obecně, bez jakéhokoliv omezení, tj. všemi právnickými nebo fyzickými osobami. Povinnost postupovat při určité činnosti v souladu s českými technickými normami však může vzniknout, a to různými způsoby, především pak na základě ustanovení právního předpisu, který stanoví, že ve vztazích upravených tímto právním předpisem je nutno dodržovat české technické normy.
Odkazy na technickou normu v právních předpisech mohou mít z hlediska jejich síly formu odkazu výlučného (povinného) nebo indikativního.
Výlučný odkaz určuje shodu s technickou normou, na kterou se odkazuje jako jediný způsob splnění příslušného ustanovení daného právního předpisu. Technická norma tak doplňuje nekompletní právní požadavek, a stává se tak vlastně součástí právního předpisu. Tím vzniká povinnost řídit se ustanoveními příslušné normy pro ty subjekty, kterých se daný právní předpis týká. I když ani v tomto případu většinou nejde o obecnou závaznost, je možno říci, že ve vztahu k plnění požadavků příslušného předpisu se odkazovaná norma nebo její část stává závaznou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana