Nebude zapnutí topných těles 12kW najednou příliš velký naráz?

(1/4) > >>

Petr Humlíček:
Mohu si dovolit připojit 12kW topné tyče pouze přes stykač a HDO při 18kW přívodu, nebo je nutné použít sofistikovaněj ší zapojení?

Zároveň se ještě spíná bojler (2.2kW).
Po zkušenostech s "odborníky" bych rád měl maximální množství informací abych věděl co mám vyžadovat.
Prakticky je zřejmě
(pokud nenastane zázrak a nezlevní elekřinu)
nebudu nikdy zapínat, jde mi jen o lepší sazbu.

#105#

Václav 3:
U průmyslově vyráběných elektrokotlů se běžně používá zpožděný náběh části topných těles, aby se předešlo velkým proudovým rázům.

Radek Červený:
Jak psal kolega výše, tovární kotle mají dle výkonu několik stupňů pro plynulé spínání a připojování zátěže.Takže nikdy nehrozí, že 18 kW kotel připojíte do sítě naráz 18 kW.
Ale Vy řešíte zřejmě jiný problém. Každopádně pokud splníte požadavek distributora pro přiznání sazby D45 nebo C45, to je tuším min. 40% inst. příkonu pro elektrické vytápění pevně připojené, nikde už není psáno, že jej musíte využívat.
Jen si dobře spočítejte, zda spotřebovaná energie za nižší cenu nebude drahá kvůli malému odběru a vysokému stálému měsíčnímu platu. Toto se vám vyplatí až od určité spotřeby.
Ostatně i já mám instalovaný elektrokotel se sazbou D45, a tuto zimu byl v provozu 1 týden, když jsem byl na horách. Jinak bylo krásné teplo od kotle na dřevo a uhlí  ;D
Mezi námi, Martin Roman mně pěkně nakrkl na podzim 2008, kdy prezentoval zdražení elektřiny o 10% a ve vytápěcí sazbě to bylo v důsledku o více jak 20%. To byla poslední kapka, kdy jsem vypínač elektrokotle otočil do polohy , ,0,, . Vůbec se vám nedivím. Je to banda hlupáků a pan Bursík má plno jiné, důležité práce, například musí zaškolit Káču auau, co je to vlastně biomasa :D Pochopte, že potom není čas na opravdové hájení zájmů pro ekologické vytápění  ;)

Petr Humlíček:
Chtěl bych dosahnout an D26d. Podle předběžných propočtů se už ostatní "lepší" tarify o mnoho neliší. Oproti stavající D25d mě to dělá víc jak 3000,-. Sice už jsem slyšel zvěsti, že D26 je odsouzena k záhubě, ale snad to jsou pomluvy.

K zapojení: právě o ten zpožděný náběh mi jde. Jednoduše, mám 3x25A. Na HDO je pověšený bojler a pračka. Pračka nezabere hned naplno, takže tu si dovolím ignorovat. Pokud nechám zapojit 2 topné tyče, bude se připojovat 12kW. Pokud se mi zachce si přitopit a zapnu to, nebude to delat neplechu v distribuční síti? Má EON nějaké podmínky ohledně tohoto případu?
Nemám tušení kolik financí navíc by obnášelo postupné připínání. Právě vzhledem k tomu, že to spíš používat nebudu, do toho nechci investovat víc, než je nutné.
 Pokud se budu striktně držet podmínek pro D26d, jedná se o 55% příkonu => 10kW.

Fuk Tomáš:
Citace: Petr Humlíček  14.04.2009, 22:50

Pokud se budu striktně držet podmínek pro D26d, jedná se o 55% příkonu => 10kW.

Když už máte el. boiler 2,2 kW, tak pro D26d Vám stačí dalších 7,3 kW, a pro D45d pouhých 4,7 kW.
Zamýšlených 12 kW je zbytečně moc, zvlášť když to nechcete moc používat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana