Jak u odd. jímače chránit anténu proti vedlejším výbojům blesku?

<< < (7/8) > >>

mates.bb:
Citace: Jaroslav Patuc  17.04.2009, 07:22

Rozne anteny na strechach domov nekraslia nase sidliska a obce.  Navyse komplikuju celkove riesenie ochrany budov pred uderom blesku. O niekolko rokov v suvislosti s digitalnym vysielanim TV, terajsie TV anteny mozme dat do srotu. Zostanu len nadseni radioamateri. Nastastie ich nie je mnoho.

No tak Vy jste to rozsekl....nec hci vás zklamat, ale i pro digitální vysílání budete potřebovat anténu, vysílá se totiž na stejných frekvencích, jako dnes....
P.S. Dnes už si naštěstí mohu na střechu dát co chci, mohu dokonce poslouchat i KV pásmo bez obav, že by mě jako za války, kdy byla povinost vyštípat ze všech rádií KV cívky zastřelili, nebo zavřeli......j inak, třeba dojde na Vaše slova a třeba bude  po úderu blesku o jednoho "nadšeného radioamatéra",  jeho ženu a děti na světě míň.....

Jaroslav Patuc:
Citace: Kamil Novák  17.04.2009, 07:11

A mohl byste tedy popsat Vy, jak to tedy je ?  ??

Bleskove gule existuju odvtedy ako zacali burky. Clovek ich len nedavno objavil ( asi 1980 ? ). Bleskove gule maju tu vlasnost, ze lezia na vycnelkoch vodivych predmetov. Teda je ich vela s roznymi polomermi a prekryvaju sa. Ked vleti blesk do takejto sustavy ma co robit aby sa zorientoval. Pravdepodbne si vyberie to gulu s  hrotom, kadial ma najvodivejsiu cestu do zeme ( alebo do oblaku ).

Jaroslav Patuc:
Citace: mates.bb  17.04.2009, 08:12

No tak Vy jste to rozsekl....nec hci vás zklamat, ale i pro digitální vysílání budete potřebovat anténu, vysílá se totiž na stejných frekvencích, jako dnes....
P.S. Dnes už si naštěstí mohu na střechu dát co chci, mohu dokonce poslouchat i KV pásmo bez obav, že by mě jako za války, kdy byla povinost vyštípat ze všech rádií KV cívky zastřelili, nebo zavřeli......j inak, třeba dojde na Vaše slova a třeba bude  po úderu blesku o jednoho "nadšeného radioamatéra",  jeho ženu a děti na světě míň.....

Dufajme, ze to vysielanie na rovnakych frekvenciach nebude trvat dlho a bude stacit izbova antena.
Nic v zlom, ja tiez som nadsenec amaterov.

Miroslav Revús:
Oddialeny bleskozvod  na vertikalnych polvlnnych antenach (dipoloch) pre KV pasmo a CB ma ale bohuzial aj jednu neprijemnu vlastnost a tou je deformacia vyzarovacieho diagramu anteny. Antena ma dlzku  cca 5 az 6 metrov a vsetky vodive predmety a vedenia musia byt od nej vzdialene min. 1/4 vlnovej dlzky a to je v tomto pripade cca 2,5 az 3m. A to sa potom dost "blbo" realizuje oddialeny zberac. Preto sa mnoho amaterov rozhodne pre uzemnenie anteny v pate a pri burke odpaja kabel od vysielacky. Antena je predsa len lacnejsia ako radiostanica.

Miroslav Macek:
Citace: Kamil Novák  17.04.2009, 07:11

A mohl byste tedy popsat Vy, jak to tedy je ?  ??

V normě ČSN EN 62305-3 se píše o metodě valící se koule. Já jsem použil název svůj vlastní název "ochranná blesková koule" - asi pod dojmem obrázku v americké normě NFPA 780, kde tato myšlená koule vymezuje "zónu ochrany". Název "blesková koule" jsem nikde jinde než tady na diskusi neviděl (tím nechci říci že se to v nějakém materiálu třeba nevyskytuje).

Já se tedy o blesky nějak moc nezajímám, ale to, co tady pánové uvádějí, jsem ještě nikde nečetl.

O bleskových výbojích se toho dá najít hodně na internetu nebo v zahraničních normách. Výborné jsou ruské a americké.
Např. IEEE Std. 998-1996 popisuje spoustu podrobných informací, popisuje jednotlivé druhy a fáze blesku apod. Mluví se tam o ionizaci vzduchu, sestupném výboji, zpětném vzestupném výboji, atd. atd. Pojem !blesková koule" nebo "odsávání bleskové koule jímačem" se tam nevyskytuje. Možná je to nějaká horká vědecká novinka, nevím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana