Jak u odd. jímače chránit anténu proti vedlejším výbojům blesku?

(1/8) > >>

mates.bb:
V případě, že budu mít systém oddáleného hromosvodu (např. DEHN),  
kde stožár není spojen se svodem od jímače,
zda nehrozí nebezpečí,
že by anténní stožár zasáhl vedlejší bleskový výboj? 

A zda by tedy nebylo lepší stožár raději například přes jiskřiště (bleskojistku) se svodem od hromosvodu spojit?
Zabránilo by se tím v případě zásahu bleskem jeho zavlečení přes EPS přípojnici dovnitř budovy.

#105#

Jan Hájek:
A čeho byste tím chtěl dosáhnout?
Schválně si to zkuste nakreslit a místo izolace koaxiálu, který má stínění uzemněno na PEN si nakreslete další jiskřiště se zapalovacím napětím 4 kV.

Vidíte? Vzhledem k tomu, že klasické jiskřiště má zapalovací napětí cca 2,5 až 4 kV, rovnalo by se to spojení, protože by ho zapálil každý výboj, který by pak pokračoval po propálení izolace koaxu na uzemnění připojeného přístroje. Cestou by docházelo k velice efektnímu vyrovnání potenciálu, které by bylo dobře rozeznatelné i mezi poloohořelými troskami.  ;)

Pokud nedůvěřujete oddálení (z jakéhokoliv důvodu),  zvolte dražší variantu se svodiči bleskových proudů.
Nebo můžete zvolit variantu bez hromosvodu jako v Sobětuchách:
http://chrudimsky.denik.cz/multimedia/galerie/1107454.html
PS:Každý kdo od 5 třídy na hodinách fyziky nespal, rozpozná následky normálního blesku.

ALCR:
     Jestli mohu taky dotaz, teď řeším jednu podobnou situaci.

Pokud se nepletu anténní stožár by měl být zahrnut do hlavního pospojování budovy, technické řešení by mělo být věcí projektanta (ale bohužel ve skutečnosti tomu již tak nebývá, projektanti nejsou a ti co jsou ....).

Na jednom školení se mi dostala informace, že pokud je stožár připojen na bleskosvod má být pospojován (připojen k svorkovnici hlavního pospojování) vodičem alespoň CY25mm2, pokud je řešen oddáleně (není spojen s bleskosvodem) tak alespoň vodičem CY10mm2.

Teď se mi  stalo na jedné půdě budovy postavené před 5 lety, že pod trubkou (stožárem) antény je přiveden a podhozen vodič CY25mm2, ale ke stožáru již není fyzicky připojen, připojit či nepřipojit na trubku stožáru? Stožár je propojen na střeše s bleskosvodem.

Předem  (poklona)  za informace.

Jan Hájek:
V případě napojení stožáru na hromosvod, jeho připojení zavleče spolehlivě bleskový proud do vnitřní elektrické instalace. Jeho nenapojení, pokud je žlutozelený drát pod trubkou pohozen, způsobí nejspíše jiskrou zahoření.

Proto je jistější varianta připojení na tvrdo, ale s nasazením svodičů bleskových proudů na všechny vstupující vodiče.

PS: Ten žz vodič by měl být veden na HEP separátně a ve větší než dostatečné vzdálenosti od zbytku instalace. Proto oddálený hromosvod je o tolik levnější, pokud lze realizovat.

ALCR:
Citace: Jan Hájek  14.04.2009, 22:33

V případě napojení stožáru na hromosvod, jeho připojení zavleče spolehlivě bleskový proud do vnitřní elektrické instalace. Jeho nenapojení, pokud je žlutozelený drát pod trubkou pohozen, způsobí nejspíše jiskrou zahoření.

No není problém dotčený vodič smotat a pohodit od stožáru o kus dál do vzdálenosti cca 2m.

Citace: Jan Hájek  14.04.2009, 22:33

PS: Ten žz vodič by měl být veden na HEP separátně a ve větší než dostatečné vzdálenosti od zbytku instalace. Proto oddálený hromosvod je o tolik levnější, pokud lze realizovat.

Mám spíš podezření, že onen vodič pospojování vede přes rozvaděč STA, nepodařilo se mi ověřit, provozovatel budovy nemůže najít klíče, ale pochybuji, že je od odstaní instalace oddálen.

---------------------------------------------

Takže vy anténní stožár zahrnovat do hlavního domovního pospojování nedoporučujete?

Díval jsem se do poznámek a tu informaci o pospojování stožáru mám ze školení Hromosvody 2009 buď přímo od vás, nebo od vašeho kolegy Šalanského.

V tomto článku http://www.in-el.cz/?t=205&p=101283 je na obrázku vodič hlavního pospojování k anténě též zakreslen.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana