Jak u odd. jímače chránit anténu proti vedlejším výbojům blesku?
Miroslav Macek:
Citace: Mark Mark 16.04.2009, 11:05
... - robil som revíziu na dotyčnej novostavbe. Bleskozvod hrebeňový, konštrukcia antény bola na streche so zberačom. Zemný odpor vynikajúci - základový uzemňovač (keby taký bol všade), prepäťové ochrany na sieť 230V a anténny rozvod. Asi o pol roka na to úder blesku do stavby. (bleskozvodu). Následky katastrofálne. Keby som to nevidel, tak neverím. Podpery vytrhané zo steny, k základovému uzemňovaču sa dalo dostať (betón bol vo vzdialenosti 20m), prepätovky reagovali, ale po sieti sa indukovalo čo sa len dalo, a podľa poškodených aj "plechové hrnce triasli" a mysleli si že prišli o dom.
Takže po mojich skúsenostiach asi oddialený bleskozvod, bezpodmienečne ochrany a počas búrky povyťahovať vstupy. Je to najlepšia ochrana.
Nebyl jsem tam a nevím jak to přesně vypadalo, ale myslím si toto :
1) Oddálený hromosvod by pomohl jen tehdy, pokud by byl mimo dům. V případě, že by nebyl (šlo by např. o jímač napojený na stejné svody a stejné uzemnění jako je hromosvod stávající), následky úderu blesku by byly prakticky stejné.
2) Zemní odpor měřený při 50Hz (nebo stejnosměrem) nevypovídá o dynamických vlastnostech uzemňovací soustavy. Protože v tomto případě šlo o základový zemnič, je pravděpodobné, že byly užity typové výrobky, u nichž je toto spojení do betonu často řešeno dvojitým zalomením - kolmo, pod pravým úhlem. V tomto místě se při průchodu blesku patrně základový beton odlomil a byl vymrštěn.
Kdyby byly svody hromosvodu napojeny (bez ostrého zalomení) na dostatečně dlouhé zemnící tyče (doplněné např. obvodovým páskem), domnívám se, že by následky nebyly tak veliké.
3) Co se týká vytržených svodů, nelze bez dalších podrobnějších údajů posoudit, proč k tomu došlo - může to mít více příčin.
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 16.04.2009, 13:27
Tzv. oddálený hromosvod vychází z koncepce tzv. "ochranných valících se koulí", které navazují na jímač oddáleného hromosvodu.
Kdyby ty koule byly kovové, uzemněné a skutečné, pak by objekt asi chránily dokonale. Ony však skutečné nejsou, jsou jen myšlené.
Proto je mylné domnívat se, že poskytují neomezenou ochranu.
Proto v přírodě často uhodí do nečekaného místa, on ten blesk nečetl normu IEC 62305.
Já to vnímám jinak. Nejedná se podle mne o ochranné koule, ale naopak o bleskové koule.
Lze si to představit např. tak, že - jak je na mnoha fotografiích blesků vidět - se blesk v kterémkoli místě může rozdělit na několik výbojů - jako když se rozprskne ohňostroj. Tyto dílčí výboje tvoří jakoby postupně rostoucí kouli, a když některý z těch dílčích výbojů dosáhne na jímač, tak se tam soustředí celý výboj a odsaje el. náboj i z těch ostatních paprsků. Proto blesková koule. Dá se to formulovat i tak, že uzemněný jímač je schopen si ten výboj z nějaké vzdálenosti (=poloměr bleskové koule) přitáhnout na sebe. S určitou pravděpodobností... např. tuším 98% pro R=30m (kol. Hájek mne jistě opraví).
Samozřejmě, že takto vypočítaný chráněný prostor pod koulemi není 100% chráněný, ale jen např. 98%. Nikomu nelze bránit tuto pravděpodobnost zvýšit třeba na 99,9% patřičným zmenšením uvažovaného poloměru bleskové koule :D
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 17.04.2009, 01:26
Já to vnímám jinak. Nejedná se podle mne o ochranné koule, ale naopak o bleskové koule.
Lze si to představit např. tak, že - jak je na mnoha fotografiích blesků vidět - se blesk v kterémkoli místě může rozdělit na několik výbojů - jako když se rozprskne ohňostroj. Tyto dílčí výboje tvoří jakoby postupně rostoucí kouli, a když některý z těch dílčích výbojů dosáhne na jímač, tak se tam soustředí celý výboj a odsaje el. náboj i z těch ostatních paprsků. Proto blesková koule. Dá se to formulovat i tak, že uzemněný jímač je schopen si ten výboj z nějaké vzdálenosti (=poloměr bleskové koule) přitáhnout na sebe. S určitou pravděpodobnos tí... např. tuším 98% pro R=30m (kol. Hájek mne jistě opraví).
Samozřejmě, že takto vypočítaný chráněný prostor pod koulemi není 100% chráněný, ale jen např. 98%. Nikomu nelze bránit tuto pravděpodobnos t zvýšit třeba na 99,9% patřičným zmenšením uvažovaného poloměru bleskové koule :D
S tím bleskem to není přesně tak, jak píšete, ale můžete té myšlené kouli říkat, jak chcete.
Kamil Novák:
Citace: Miroslav Macek 17.04.2009, 06:59
S tím bleskem to není přesně tak, jak píšete, ale můžete té myšlené kouli říkat, jak chcete.
A mohl byste tedy popsat Vy, jak to tedy je ? ??
Jaroslav Patuc:
Rozne anteny na strechach domov nekraslia nase sidliska a obce. Navyse komplikuju celkove riesenie ochrany budov pred uderom blesku. O niekolko rokov v suvislosti s digitalnym vysielanim TV, terajsie TV anteny mozme dat do srotu. Zostanu len nadseni radioamateri. Nastastie ich nie je mnoho.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana