Poradíte mi s návrhem rekonstrukce kuchyňské elektroinstalace?
Tomáš Nápravník:
To jsem předpokládal, že se bude muset vyměnit celá bytová rozvodnice. Při samotné montáži je možné si sám vypnout jistič před elektroměrem a odinstalovat samotný elektroměr a HDO nebo je potřeba pověřené osoby, která provede odplombování. Jde mi o to, že v případě rekonstrukce bytové rozvodnice bude bez proudu celý dům a než se provedou zednické práce může to trvat i déle než den. Jaký je tedy správný postup, (poklona) .
Georgis Fasulis:
Při rekonstrukci na elektroměr nesaháte (ani nesmíte), měl by být mimo bytový rozvaděč.
Jak jsem už psal - postup je následující.
1. zajistit si nejprve s rozv. závodem navýšení hl. jističe.
2. provést vlastní rekonstrukci
3. nakonec rozv. závod sám vymění hlavní jistič před elektroměrem, popř. elektroměr a znovu zaplombuje.
To vše vám řekne podrobně na rozv. závodech jejich technik.
Tomáš Nápravník:
Bohužel však se jedná o stavbu starou min. 30 let, a elektroměr s jističem před elektroměrem se nachází společně s podružnými jističi v jedné bytové rozvodnici (vlastně v tomto případě dřevěné skříni)uvnitř objektu. Způsob připojení takový, že přípojka je vedena venkovním vedením do pojistkové skříně a odsud vedena do domu. Čili je v tomto případě sdružen elektroměrový rozvaděč s podružným rozvaděčem a všechny přístroje jsou v jedné skříni.
Georgis Fasulis:
Pak doporučuji samozřejmě i novou elektroměrovou skříň - jak a kde ji dát nutno domluvit s rozv. závody, tady vám nepomůžu. Určitě ale musí být zvlášť od byt. rozvodnice.
U rod. domků se dává na hranici pozemku. U bytových domů na společnou chodbu u stoupacích vedení.
Jestli máte domek (tak jsem to aspoň pochopil), pak vám asi nezbyde, než rekonstruovat i samotnou přípojku podle dnešních pravidel.
Pavel Horský:
Je to tu moc pěkné počteníčko. Začalo se u rekonstrukce elektroinstala ce kuchyně a skončilo u kompletní rekonstrukce elektroinstala ce rod. domu včetně přípojky.
Vím, že pro p. Nápravníka to musí být tzv. mrtvicové zjištění, ale tak už to chodí.
Kolega Fasulis má naprostou pravdu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana