Poradíte mi s návrhem rekonstrukce kuchyňské elektroinstalace?

<< < (2/5) > >>

Tomáš Nápravník:
(poklona)  za odpovědi, jinak ten dům je rozdělen na dva byty 3+1 (jeden dole a druhý nahoře),  voda je ohřívána v bojlerech (opět jeden dole, druhý nahoře),  vedení je bohužel v hliníku. Ještě malý dotaz, v případě, že by se měnil plynový sporák na celoelektrický, bylo by nutné měnit tarif? Celkový příkon domácnosti by vlastně stoupl o cca 10kW. Taktéž nevím zda se musí měnit i hlavní jistič, dosavadní hodnotu nevím, zjistím ji.

Georgis Fasulis:
Jestli mají oba byty jen jednu přípojku, je třeba pro zvolení optimálního hl. jističe znát spotřeby (nejlépe i do budoucna) obou bytů, tzn. jestli nebude mít 2 el. sporáky, případně další momentální i do budoucna uvažované nároky na zvýšení el. spotřeby?
Samozřejmě nejde jen o hl. jistič. Pokud máte elektriku celou starou a chcete modernizovat byt (nebo min. kuchyně),  pak si předem nechejte zhodnotit, zda stávající stav (dimenze přípojky) vůbec vyhovuje případnému novému zvýšení hl. jističe. Pro dvě bytové jednotky 3 + 1 s el. vařením bych doporučoval jištění 32A.
Co se týká tarifu, těch je dnes mnoho podobně jako u mobilních telefonů, záleží na vás. Někdo chce ušetřit a část výkonu má ve špičce blokovánu, někdo chce mít zase větší komfort a mít k dispozici maximální současný výkon i ve špičce. Je třeba to nastudovat na internetových stránkách E.ON-u nebo ČEZu – podle toho ke které energetice náležíte. Ty tarify a jejich podmínky tam najdete. Také si dopředu potvrďte na ČEZu nebo E.ONu, zda pro vás v dané lokalitě mají dostatek el. výkonu a dovolí vám jistič navýšit (s nejv. pravděpodobnos tí ano, ale ověřte to).

PS: Při té rekonstrukci zvažte, zda by nebylo dobré oba byty elektricky oddělit kvůli měření - nemusíte hned platit dva elektroměry, ale aby tu byla ta možnost dva elektroměry jednoduše zavést (nájemník apod.). Minimálně je dobré mít pro jeden byt alespoň podružné měření, aby se předešlo případným přím o spotřebu.

Tomáš Nápravník:
(poklona)  za odpovědi, jsem otravný, ale tím jak jste zmínil pojem částečná rekonstrukce, jste mne přivedl na další otázky. Jak jsem zjistil, současná elektroinstala ce se sestává z dřevěné skříňky zevnitř oplechované, kde je umístěna deska na které jsou ještě ty staré černé jističe. Pokud se bude provádět rekonstrukce elektroinstala ce kuchyně, budou se přivádět nové jističe, popř. chrániče, které se montují tuším již na DIN lištu. Bude se tedy muset předělat celá skříň nebo jen ta část co se bude rekonstruovat, dále by mne zajímalo jak bude nahlížet na tento starý způsob zapojení revizní technik, který bude muset provést revizi elektroinstala ce v kuchyni.Doufám, že nebude potřeba změnit celou bytovou rozvodnici. (poklona)  moc za rady.

Václav Tůma:
Ještě doporučuji navštívit kuchyňské studio, popř. zpracovat si sám pohled na kuchyňskou linku s umístěním zásuvek a jednotlivých vývodů. Předejdete pak nepříjemným zásahům do hotových obkladů.

Georgis Fasulis:
To Nápravník: Na dřevěnou skříňku s deskou zapomeňte, vyrubejte ji a místo ní si dejte normální bezpečnou a platným normám odpovídající plastovou bytovou rozvodnici s novými jistícími prvky a to včetně těch, na které by byly napojeny ty obvody, které rekonstruovat nebudete. Nedovedu si představit, že by kterýkoliv elektrikář namontoval nové jističe na starou dřevěnou desku! A nedovedu si ani představit, že by to nějáký revizní technik schválil.

Samotnou novou rozvodnici seženete za 1000,- Kč možná nějákou kačku navíc podle velikosti a počtu modulů.

A až budete dělat novou kuchyň, bacha na zásuvky montované na linku - musí odpovídat třídě hořlavosti materiálu. Kuchyňské firmy na to často zvysoka kašlou, jsou schopny elektrikářem připravené zásuvky ve zdi přemontovat přímo na dřevo své linky! Nepodceňujte elektriku, zapaluje a taky zabíjí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana